Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gatudammet är tillbaka

Från 2014
Uppdaterad 12.03.2014 21:04.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Gatudammet kan orsaka många hälsoproblem - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vägdammet sopas redan nu bort från gatorna i Helsingfors - nästan en månad tidigare än normalt, efter den milda snöfattiga vintern. Dammhalterna kan minskas på flera sätt och att göra det är viktigt, för dammet orsakar besvär för många finländare.

Så skyddar du dig mot gatudamm:

  • Undvik att gå och cykla nära livligt trafikerade vägar.
  • Personer som hör till en riskgrupp (astmatiker, små barn, äldre och personer som lider av kransartär- eller kronisk obstruktiv lungsjukdom) kan försöka hålla sig inomhus under dagar då dammet är som värst.
  • Håll fönstren stängda hemma och i bilen.
  • Torka tvätten inomhus och städa bort damm.
  • Tilluftsfilter håller dammet ute.

Källa: Hengitysliitto (mer info på hengitysliitto.fi)

Bildtext Seppo Ilvonen säger att dammbindningsmedel används allt mer och luftkvaliteten har därmed förbättrats.
Bild: Yle

Mycket damm hänger i luften i huvudstaden trots att här har sandats fem gånger mindre än under en typisk vinter.

- Vi har inte behövt ploga så ofta och då har inte heller så mycket damm försvunnit med snön. Dessutom är asfalten bar och då lossnar det mer partiklar när folk kör med dubbdäck, säger Seppo Ilvonen som är arbetsledare på tjänsteproducenten Stara.

Trots varningsskyltar så är det en hel del bilar i vägen, och det gör att rengöringen framskrider i en mycket långsam takt.

- Det här är typiskt för mitt jobb, men det skulle vara bättre om bilarna skulle ha flyttats bort. Det här binder upp vår utrustning, nu väntar till exempel fem maskiner på att få putsa bort vägdamm, berättar chauffören Antti Peltonen.

Här sprutas vatten, men medel som binder dammet används också i allt större utsträckning runtom i landet, för att snabbt kunna hindra farliga partiklar från att virvla upp i luften. Effekten räcker i flera dagar.

- Vi använder dammbindningsmedel allt oftare eftersom dammet har visat sig vara farligare än tidigare trott, fortsätter Ilvonen.

Nya nordiska rekommendationer för dubbdäck som trädde i kraft i fjol väntas dessutom hjälpa upp dammsituationen i framtiden.

- Rekommendationerna har för avsikt att minska vägslitaget och därmed är det troligt att det kommer att minska på vägdammet och förbättra luftkvaliteten.