Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo ska bli animationscentrum

Från 2014
Uppdaterad 21.07.2016 08:49.
Heta Jokinen gillar att skapa animationsfigurer.
Bildtext Heta Jokinen gillar att skapa animationsfigurer.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Radio Vega Åboland: Åbo vill bli animationscentrum

Programmet är inte längre tillgängligt

Åbo vill bli ett internationellt centrum för animation. För det krävs en satsnings på kommersiell animation.

Animationsutbildningen vid Konstakademin i Åbo har två gånger valts till bästa animationsutbildning i världen. Animationskunnandet finns alltså redan i Åbo och håller en hög nivå, men nu vill man satsa på att utveckla den kommersiella animationsproduktionen och skapa en verksamhetsmodell för att kunna göra animerade filmer eller tv-serier.

Animation kräver mycket tålamod menar Kari Pieskä.
Bildtext Animation kräver mycket tålamod, menar Kari Pieskä.
Bild: Yle/Annika Holmbom

– Då man gör kortfilmer är det möjligt för ett fåtal personer att hålla i trådarna för produktionens alla skeden, men då man jobbar med större projekt som filmer eller tv-serier krävs det ett stort, välfungerande team för att få jobbet gjort. Det här kunnandet och sättet att jobba vill vi utveckla i Åbo, säger Terhi Väänänen vid Västra Finlands Filmkommission.

Väänänen leder projektet Turku Animation. Det första steget är att utveckla kunnandet bland animatörerna, och därför har man tagit in lärare från Kanada, och animeringsprogrammet Toon Boom som används av de stora animationsbolagen som Rovio och Disney. Programmet gör det möjligt att arbeta snabbt och det är bättre anpassat för att göra större projekt som till exempel filmer eller tv-serier.

Följande steg är att producera en animationsserie för tv. Åbobaserade produktionsbolaget Sun Eye Productions leder arbetet med serien Pikkuli, som riktar sig till barn i åldern 3 till 7 år. Serien består av 26 fem minuter långa avsnitt som kommer att visas på Yle Fem under nästa vinter och också distribueras internationellt.