Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arkitekten vill se en saluhall i trä på Jakobstads torg

Från 2014
Uppdaterad 13.03.2014 14:27.
Thomas Sandell på torget i jakobstad
Bildtext Arkitekt Thomas Sandell skulle gärna se en saluhall på torget i Jakobstad
Bild: Yle/Kjell Vikman

Torget i Jakobstad är för stort och öde - bygg en saluhall på det! Det förslaget ger Jakobstadsbördige arkitekten Thomas Sandell, som den här veckan är på besök i sin hemstad.

Sandell är född i Jakobstad, men uppvuxen i Sverige, där han är delägare i ett arkitektur- och designföretag. Kontakten till Jakobstad upprätthåller han genom besöken hemma hos föräldrarna.

Arkitekt Thomas Sandell på "hembesök" i Jakobstad

Programmet är inte längre tillgängligt

Den här veckan firas ettårsjubileet för Campus Allegro. På onsdagen deltog Thomas Sandell i ett av evenemangen under veckan, en arkitektdiskussion tillsammans med Roger Wingren. Bland annat pratade man om stadens torg och det byggprojekt invid torget som debatterats den senaste tiden.

- Nu deltar jag ju inte i den här debatten, men man kan ju ganska snabbt konstatera att det här torget, liksom många andra torg som tillkom på den tiden hade som funktion att man skulle kunna ställa upp stora truppformationer som kunde inspekteras av någon överste eller kunglighet, säger Sandell.

Torgen gjordes stora och i dagens situation är de enligt Sandell på tok för stora. De torg som vi beundrar är mycket mindre, säger han.

- Till exempel torget runt Fontana di Trevi i Rom, där Anita Ekberg badade, det är ju bara 16 x 16 meter!

Sandell jämför med ett vardagsrum. Om torget ses som stadens vardagsrum så är de nu allt för stora. De måste proportioneras och definieras, det måste finnas ordentliga "väggar" runtom.

- Jag föreslog här att man skulle förminska torget och gärna bygga en saluhall dit torghandeln kunde flytta in. På vintern kunde man anlägga en skridskobana på torget - då skulle det bli lite fart!

Saluhallen borde byggas i trä, säger Sandell. I Norden är vi mycket duktiga på att bygga i trä och råvaran, den växer ju "runt knuten". Dessvärre utnyttjas inte det tekniska kunnandet och försprånget vi har i den byggnadsstilen, säger han.

- Skulle jag vara stadsarkitekt i Jakobstad så skulle jag bestämma att "hädanefter bygger vi bara i trä under de närmsta tjugo åren".