Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Intresset styr niornas studieval

Från 2014
Uppdaterad 14.03.2014 07:00.
Casper Lindström, Fanny Kainulainen och Alexander Lammi
Bildtext Casper Lindström, Fanny Kainulainen och Alexander Lammi har sökt till olika utbildningar.

I dag (14.3) klockan 15:00 är det sista möjligheten att delta i den allmänna ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning. Vi har kollat vart niondeklassisterna i Ekenäs högstadieskola har valt söka och hur deras jobbmöjligheter ser ut här i regionen.

För Alexander Lammi, som går i nian i Ekenäs högstadieskola, var det lätt att välja utbildning.

- Jag söker till Axxells fordonsmekanikerlinje, säger han. Jag har alltid tyckt om att skruva på fordon, så den linjen skulle passa mig fint.

Fanny Kainulainen är däremot mindre säker på vad hon vill syssla med i sitt liv. Därför har hon sökt till Ekenäs gymnasium.

- Jag skulle vilja jobba med mänskor, så kanske jag utbildar mig till fysioterapeut efter gymnasiet, säger hon.

Casper Lindström har för sin del sökt till Solvalla idrottsinstitut. För honom är jobbsituationen och lönen viktig då han funderar på framtida jobb.

- Fast allra viktigast är att man tycker om det man gör, säger han.

Favoriter i repris

Maria Hollsten
Bildtext Maria Hollsten

Elevhandledare Maria Hollsten håller med. Enligt henne är det svårt att studera om man inte är motiverad och därför ska eleverna i det här skedet tänka på vad de vill göra, snarare än på löner och på vilka jobb som finns tillgängliga.

Alla elever i Ekenäs högstadieskola har sökt till någon utbildning. Bland favoriterna finns inte några egentliga överraskningar.

- Ungefär hälften av våra elever har sökt till gymnasiet, säger hon. Inom yrkesutbildningen är datonom en rätt så populär linje liksom medieassistent och turism. Men också de tekniska utbildningarna, som till exempel bygglinjen, är populära, liksom kockutbildningen.

Överutbud på VVS-montörer

Mia Vaarimo
Bildtext Mia Vaarimo

Precis som elevhandledaren Maria Hollsten understryker Mia Vaarimo på Arbets- och näringsbyrån att det viktigaste är att välja en utbildning som intresserar.

Men om man tittar på den senaste yrkesbarometern som byrån har sammanställt för Västnyland, så kan man se vilka yrken det finns för mycket av och vilka det finns brist på.

- Det finns brist på lärare, läkare och sjukskötare. Och också på servitörer, städare och företagare, säger hon.

Det som det däremot finns för mycket av i regionen för tillfället är VVS-montörer, elmontörer, lastbilschaufförer, lagerarbetare och sekreterare.