Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Efter 24 år har Cesar fått kontakt med sin biologiska mamma

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 16:16.
Bildtext Cesar Kurtén kom till Finland som 9-åring. Idag är han 32.

För 24 år sedan adopterades Cesar Kurtén från Guatemala. Han var då nio år gammal och bodde med sin mamma och åtta syskon i mycket fattiga förhållanden. Han var den enda ur syskonskaran som adopterades.

Kontrasterna till Sibbo, Finland år 1990, var enorma och Cesar kommer ihåg att det var främst glädje och nyfikenhet som han som 9-åring kände, men även oro över hur han skulle klara sig utan sin biologiska mamma och hur hon skulle klara sig utan honom.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radiohuset: Adoption: Cesar Kurtén har hittat sin biologiska familj efter 24 år - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Det har varit svårt att senare tänka igenom allt det här som hände, jag var på tok för gammal för att bli uppriven med mina rötter, berättar Cesar som tillsammans med sin adoptivmamma har kunnat konstatera att det kanske till och med hade varit bättre för honom att stanna kvar i Guatemala även om familjen hade det knapert.

Klippta band

I början skrev Cesar några brev till familjen i Guatemala. Han visste aldrig med säkerhet ifall de nådde ända fram och eftersom hans biologiska mamma var analfabet, kunde hon aldrig skriva svar. Brevskrivandet föll bort efter några år och i samma veva beslöt sig Cesar för att klippa banden helt och hållet. Det gjorde han med att bestämma sig för att aldrig mera prata spanska.

Igår, tisdagen den 12 mars, hände trots allt något mycket oväntat och överraskande och det hela började med att Cesar fick en vänförfrågan på Facebook.

- Jag kände igen efternamnet, alltså mitt förra släktnamn som var Garcia, berättar Cesar som efter att han samlat mod till sig skrev till personen och frågade rakt ut om det var hans bror, vilket det var.

På kvällen samlades sedan syskonskaran hemma hos Cesars biologiska syster Blanca i Guatemala och de utbytte fotografier från de 24 år som gått sedan de senast sågs. Mamman var inte med vid det tillfället, men däremot många av hans syskon och syskonbarn.

- Jag var mest rädd för att jag skulle mötas av någon slags ilska, bitterhet eller avundsjuka eftersom jag inte hört av mig på så länge, men det var helt tvärtom och de berättade hur överlyckliga de var och hur mycket de hade saknat mig, berättar Cesar.

Äntligen kontakt med mamman

Ikväll, vilket även råkar vara dagen då de adopterades dag firas, ska Cesar få kontakt med sin biologiska mamma och få berätta hur han själv har haft det under de gångna åren och kanske ännu viktigare, fråga hur hon har haft det. Hittills har Cesar gått i tron att hans mamma har varit död.

Cesar Kurtén har inga förhoppningar eller förväntningar om vad den här nyvunna kontakten ska leda till. Nu tänker han bara njuta av stunden och det faktum att han har fått kontakt med sin biologiska familj över huvud taget.

Cesar minns sin mamma som en omtänksam människa som ville sina barn sitt allra bästa och han har redan funderat på vad han vill säga sin mamma.

- Först måste jag berätta om min saknad, det viktigaste är att hon får veta hur det kändes.

Läs också: Adopterade Sabina var barnhandelsoffer