Sophia Jansson: Toves verk i fara

På den stora Tove Jansson-utställningen på Ateneum visas många verk som aldrig har ställts ut tidigare. Det är frågan om tavlor som tillhör privatpersoner.
Men alla verk som finns i privathem kan inte ställas ut. När arrangörerna sökte efter tidigare okända tavlor för utställningen stötte de på ett problem: Det finns tavlor av Tove Jansson som är i dåligt skick.
- Tove använde sig under vissa perioder av en blandteknik, och en del tavlor har börjat krackelera, säger Sophia Jansson, konstnärlig ledare på Moomin Characters och Tove Janssons brorsdotter.
- Det är inget vi kan göra åt saken, var och en tar förstås själv hand om sina konstverk. Många känner inte till att man kan föra en tavla till en konservator och få den uppfixad.
Stark självkritik
Tove Jansson gjorde ingen hemlighet av att hon hade stora ambitioner som konstnär, berättar Toves goda vän, skådespelaren Birgitta Ulfsson.
- Hon var kanske lite arg på att bli betraktad som en blid sagomamma. De färgsprakande abstrakta målningarna var ett slags trött protest. Samtidigt hade hon en otroligt stark självkritik.
Ulfsson berättar att hon hörde i radio om Tove Janssons död och ringde upp Toves partner Tuulikki Pietilä.
- Hon bad mig komma till ateljén, och vi satt där och pratade. Tuulikki sa att hon vet att också Tove är närvarande i ateljén. Och så gav hon mig Toves gamla pennal. Den har jag fortfarande med mig varje dag, berättar Ulfsson och visar upp en sliten bläckfläckad pennal full med pennor.
Utställningen åker till Japan
Utställningen visas på Ateneum fram till 7 september då den åker vidare på turné till Japan.
-Japanerna kommer att bli jätteförvånade. De har ingen aning om att Tove Jansson målade också annat än mumintroll, säger Nahoko Hirano som jobbar på tidningen Asahi Shimbun. Tidningen är en av arrangörerna bakom utställningens Japanturné.
-Hos oss är det vanligt att tidningar arrangerar kulturprojekt, berättar Hirano.
Hon är ledsen över att de två jättetavlorna som till vardags hänger i Arbis i Helsingfors inte kan följa med till Japan. De utgör utställningens största blickfång.
- Tyvärr går det inte att ta in dem i ett flygplan, suckar Hirano.
Läs också: Ateneum firar Tove Jansson