Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Intresset för idrott kommer hemifrån

Från 2014
Uppdaterad 14.03.2014 11:35.
Programmet är inte längre tillgängligt

Alla barn ska röra på sig men det är inte alltid möjligt. Ett stort hinder är att både utrymmen och den utrustning som man behöver kostar en del. Är idrott en klassfråga?

Allting kommer hemifrån. Det anser judotränare Michael Lindqvist. På gott och ont är det föräldrarna som bär ansvaret för barnen. Föräldrarnas intressen smittar av sig och det är bra så länge föräldrarna har sunda vanor men hur skall man få barn intresserade av idrott ifall de inte får det hemifrån?

Hobby ett måste

I familjen Lindqvist har idrott varit en självklar del av vardagen. En oskriven regel har varit att barnen skall ha en egen hobby.

Bild: Yle/Lone Widestam

- Det räcker inte med att cykla, springa eller leka utan jag vill att mina barn har en styrd hobby. Jag tycker det är lärorikt och barnen lär sig att uppskatta andra och det är en lärdom som följer en långt i livet.

Helst ser Lindqvist att barnen sysslar med många olika idrotter och att man inte specialiserar sig på en gren för tidigt. Eftersom många slutar träna aktivt i tonåren är det viktigt att de hållit på med andra grenar eller hobbyn så att idrotten inte helt uteblir.

För att få de egna barnen intresserade av idrott har Lindqvist tillsammans med barnen bekantat sig med flera olika grenar. Alltifrån fotboll och skidåkning till rally och backhoppning. De har gått på matcher och olika idrottsevenemang. Den gren som barnen sedan fastnade för var judo.

- Judo var en av de få grenar som vi inte hade kollat på och den grenen fastnade barnen för, småler Lindqvist.

Tränaren bär ansvaret

Bildtext Tränaren har stor betydelse för att barn skall hålla på med någon idrott tycker Michael Lindqvist
Bild: Yle/Antti Lähteenmäki

I Lindqvist fall är det barnen som fört honom med i sporten. Han gillar att träna barn och på den vägen är han. Som tränare ser han det som en viktig uppgift att lyckas hålla barnens intresse vid liv.

- När barnen hittat en hobby är det ganska långt på tränarens axlar att hålla intresset vid liv och tränaren kan vara avgörande ifall barnen är med i fortsättningen eller inte.

Men det är samtidigt lättare sagt än gjort konstaterar Lindqvist. Barnen blir lätt uttråkade och man skall beakta både barnens humör och ork.

- Det är också väldigt viktigt att man bryr sig om barnen och att de lägger märke till det. I judon är också gruppens sammanhållning av stor betydelse för hur alla trivs.

Bildtext Disciplin och att uppskatta äldre är viktigt inom judo
Bild: Yle/Lone Widestam

Intresset hemifrån

Föräldrarnas ansvar slutar inte med att de lyckats hitta en hobby åt sina barn. Det är viktigt att föräldrarna fortsätter med att visa sitt intresse tycker Lindqvist.

- Det räcker inte med att man hämtar barnen till judo salen, man måste titta på och vara intresserad av vad barnen håller på med.

Är idrott en klassfråga? Mer om det i Närbild på måndag kl.20.00 i Yle Fem. Repris torsdag 17.25.

Mer om ämnet på Yle Arenan