Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Dokumentär, baserat på verkliga händelser och videospel

Från 2014
Uppdaterad 14.03.2014 19:28.
Bildtext Saving Mr Banks är berättelsen om hur Mary Poppins blev film.

Så var det igen hög tid att skriva några rader om veckans filmpremiärer. Den här veckan går tre väldigt olika filmer upp på vita duken.

Vi har en dokumentär, en filmadaption av ett populärt videospel och ett biografiskt drama à la Disney att bjuda på i helgen. Den enda gemensamma faktorn för dessa tre filmer är kanske att de alla baserar sig på något som existerar i den verkliga världen.

Presidentintekijät

Sedan filmen Primary, som behandlar J. F. Kennedys valkampanj år 1960, revolutionerade berättarformen inom dokumentär film har genren varit het också i biosalongerna. Filmer som Mitt, Journeys with George och The War Room handlar alla om presidentval och kampanjer, för att inte tala om allt bra politiskt drama på fiktionssidan, typ West Wing och House of Cards.

Filmen Presidentintekijät handlar om maskineriet bakom president Sauli Niinistös valseger år 2012. Filmen figurerade i medierna tidigare i år på grund av protester och hot om åtal från samlingspartiets sida eftersom man tyckte att filmmakarna gjort sig skyldiga till avtalsbrott. Partisekreterare Taru Tujunen menar att hon borde ha vetorätt när det kommer till vilket material som får förekomma i filmen.

Need for Speed

Toby har precis släppts ur finkan där han hamnat för mordet på sin bästa vän, trots att han är oskyldig. Dino är skurken som satte dit Toby. Nu ska Toby hämnas genom att köra som en idiot genom landet för att delta i ett olagligt streetrace. Det låter ju... trovärdigt? Tycker du om bilspel och filmserien The Fast and the Furious lär du också gilla Need for Speed.

Läs en recension på filmen av Silja Sahlgren-Fodstad här.

Saving Mr. Banks

Året var 1961. Walt Disney hade i 20 år försökt köpa rättigheterna att filmatisera berättelserna om den magiska barnskötaren Mary Poppins. Författaren P. L. Travers hade vägrat överlåta sina sagor till filmvärlden, men nu var det knappt om pengar.

Filmen Saving Mr. Banks är historien om hur Walt Disney fick sin, genom tiderna, mest prisbelönta film. En film som gjorde det möjligt för bolaget att bygga sin kronjuvel, nöjesparken Walt Disney World. Även om Saving Mr Banks har kritiserats för att inte stämma helt ihop med de verkliga händelserna filmen berättar om har den ändå fått en hel del positiva recensioner.