Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Får man använda glasögon utan styrka?

Från 2014
Uppdaterad 27.09.2021 15:26.
Dalai Lama
Bildtext Dalai lama skulle inte göra det.
Bild: Copyright EPA / Guillaume Horcajuelo / All Over Press, Grafik: Johan Lindström, Yle

Stefan, kan jag använda mig av glasögon utan styrka? Jag tycker själv att jag ser bättre ut med glasögon än utan, men är det ett etikettsbrott?
Jag upplever att mitt barnsliga ansikte gör att folk inte tar mig på allvar, glasögon kunde hjälpa. (Jag har ingen skäggväxt.)
Johan, Vasa.

Johan, för guds skull låt bli. Du blir omedelbart avslöjad som en bluff. Det enda som i fånighet överträffar glasögon utan styrka är glasögon utan glas, vilka i sin tur bara är mindre löjliga än lösskägg.
Det är genant att Hollywood fortfarande förser sina SS-majorer och nördar med fönsterglasögon. Vore jag optiker skulle jag säga att det enda rätta är att leva i en brytningstid.

Stefan svarar på allt

Vad gjorde Gud innan han skapade himmel och jord? Han skapade helvetet för de frågvisa. - Augustinus, nordafrikansk teolog -

Stefan öppnar helvetets dörrar och leder dig ut i ljuset.
Ställ din fråga till stefan.brunow@yle.fi

Ett barn kan se att slipade linser antingen förminskar eller förstorar ögat. Konkava linser används av närsynta. Närsynthet är särskilt vanligt hos folk med extremt krävande skrivtecken, typ japaner. Det är konkava linser som ger ett intelligent intryck.

Det är evolutionärt antagligen så att närsynta blev klokare än andra eftersom de hellre läser än ger sig ut på jakt på suddiga savanner. Konvexa linser används av långsynta och ålderssynta och bakom dem ser ögonen ut att växa. Långsynta kan lämpligen studera astronomi, eftersom de ser stjärnor men inte sina egna skosnören. Är de konvexa linserna starka, s.k. coca cola-bottnar, uppstår en skenbar stollighet som använts inom bondkomik av simplare sort.

Merete Mazzarella, som är en intellektuell författare utan glasögon, uppmärksammar i en kolumn i Ny Tid (14.3.2014) en ny gren av psykologin, nämligen ryktespsykologin. Brittiska vetenskapsjournalisten John Whitfields People Will Talk, The Hidden Power of Reputation, handlar om saker man gör för att imponera på andra; skapa socialt kapital eller framkalla sexuell avund. Det är osannolikt att glasögon och synsvaghet skulle kunna framkalla sexuell avund, det handlar ju om en ärftlig defekt. Men beläsenhet är makt och makt är sexigt.

Ser man på världens mäktiga så har de i regel haft god hårväxt och god syn. Det är svårt att tänka sig en Hitler, omöjligt en Mussolini, med glasögon. Demogogeri kräver direkt ögonkontakt. Ingenjörerna som utför det onda hantverket får däremot gärna ha glasögon, Himmler och Eichmann klarade galant av att förena glasögon med övermänniskoideal och massmord.

Himmler och Eichmann klarade galant av att förena glasögon med övermänniskoideal och massmord

Urho Kekkonen, känd höjdhoppare och statsman, var undantaget som gjorde sina glasögon till ett varumärke.Närsynta glasögonlösa höjdhoppare och skidskyttar har ingen egen paraolympiad. Det skulle kunna bli synnerligen sevärd underhållning.

Zarah Leander
Bildtext Utan glasögon såg Zarah Leander bara sina lösögonfransar.
Bild: Erkki Suonio, Yle

Här kommer jag att tänka på Zarah Leander, närsynt svensk stjärna i nazitysk film, som efter kriget smickrade sin tyska publik med orden "Auch ein schlechter Ruf verplichtet", det vill säga att man måste leva upp också till ett dåligt rykte. Hon var så närsynt att hon knappt kunde urskilja topparna på sina lösögonfransar. Att uppträda i glasögon var otänkbart. Hon fick stega upp vägen till pianot och mikrofonen. I sociala sammanhang bar hon konkava solglasögon, för att dölja sitt verkliga synproblem.

En annan svensk sångerska, Monica Zetterlund, var tacksam över att hennes närsynthet gjorde att hon slapp se publiken. När hon använde kontaktlinser i en revy höll hon på att svimma av skräck när hon såg åskådarnas granskande och förväntansfulla blickar.

Man kan se den man kysser i ögonen och avläsa den åtråddas innersta lika enkelt som en elmätare

Själv var jag som barn mer rädd för ögonläkaren än för tandläkaren. Varje besök hade närsyntheten vuxit. Min farmor var blind under sina sista sju år, så jag vet att synen inte är något en gång för alla givet.

Mina ögonglober är inte bollar utan en aning avlånga, det är det som är felet när man blir närsynt. Jag märkte i skolan att jag såg skarpare genom att titta genom det lilla hål som uppstår när jag vek ihop pekfingret. Samma effekt ligger bakom hålglasögonen.

Numera är jag laseropererad, men som min ögonläkare sa: Du har fortfarande närsynta ögon. Det vill säga avlånga ögonglober. På samma sätt kan du, Johan, aldrig komma ifrån att du har friska ögon och att om du låtsas behöva glasögon kan du få ett skadligt rykte av att vara en fejk också på andra plan.

Det finns fördelar med att vara närsynt - man kan sjunka in i en bok och låta omvärlden försvinna. Man kan se den man kysser i ögonen och avläsa den åtråddas innersta lika enkelt som en elmätare. Och jag kunde en gång, om jag tog av mig glasögonen, se häpnadsväckande små kryp i minsta detalj. Det kan jag inte längre. Närsynta ögon får ofta ett fuktigt, själfullt uttryck. Man blickar mot horisonten och längtar (efter att kunna se den tydligare).

Texten i sången Misty beskriver denna fuktiga blick hos de närsynta, som ibland förväxlas med stora känslor och svårmod. Som synsvag är man verkligen hjälplös som en kattunge uppe i ett träd och förväxlar sin hatt med sin handske, som Ella Fitzgerald gör här.

När jag såg Ellas troligen sista konsert i Europa, på Skeppsholmen i Stockholm 1990, dök hon upp ur en svart limousine i sommarsolen, sjöng och svettades. Hennes konvexa glasögon immade igen och hon klagade på att My glasses are steamin' up! Men rösten var glasklar. Nästan.

Se en video med Ella här!