Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Förslag: Lovisa tar emot 25 flyktingar i år

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 10:42.
Flyktingar i Bekaa. Det finns närmare en miljon flyktingar i Libanon
Bild: Yle/Antti Kuronen

Lovisa kan komma att ta emot 25 flyktingar från Syrien ännu i år. Grundtrygghetsnämnden tar ställning i frågan nästa vecka och enligt förslaget blir det grönt ljus för flyktingarna.

I svaret på en motion som har lämnats in av Thomas Rosenberg föreslår nämnden att flyktingkvoten i år skall vara 25. Därefter skulle Lovisa ta emot tio flyktingar per år. Rosenberg är glad över hans motion nu ska behandlas i nämnden.

Lovisa bör också anställa en flyktingkoordinator minst två månader innan flyktingarna anländer. Koordinatorn skall ansvara för att förberedelserna för att ta emot flyktingarna kommer igång. Staden bör också anställa en flyktinghandledare. Rosenberg förstår om ett sådant beslut kan väcka kritik eftersom det också ger litet utgifter. Det behövs ändå en person som har hand om projektet, anser han. - Det är allt skäl att sätta fart på projektet, inte bara av humanitära skäl utan också för att staten har kommit med extra medel som måste användas under detta år.

Thomas Rosenberg föreslog i samband med sin motion att de syriska flyktingarna till en början kunde bo i den gamla folkhögskolan i Kuggom. Statsmakten utgår i första hand från att man inte förlägger flyktingar på kollektiva anläggningar utan i vanliga bostäder på den öppna hyresmarknaden så att de integreras från dag ett. Rosenberg tycker ändå att det är litet naivt. Situationen för flyktingar är ofta av den art att det kan vara skäl att till en början placera dem på samma plats.

Grundtrygghetsnämnden i Lovisa möts på tisdag.

Förslaget om att ta emot syriska flyktingar skall ännu behandlas i stadsstyrelsen och fullmäktige i Lovisa.