Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HU: Polisen varnade oss för ett möjligt attentat

Från 2014
Uppdaterad 14.03.2014 13:02.
helsingfors uni
Bildtext Polisen informerade universitetet om den möjliga attacken.

Två personer har häktats för att ha förberett en attack mot Helsingfors universitet skriver Iltalehti på fredag. Enligt tidningens uppgifter rör det sig om ett bombattentat.

Tidningen Iltalehti skriver att sprängämnen har beslagtagits. Dessa uppgifter har polisen varken förnekat eller bekräftat.

Esa Hämäläinen som är förvaltningsdirektör vid Helsingfors universitet bekräftar att universitetet hotats.

- Tyvärr kan jag inte kommentera fallet på grund av att polisen har klassificerat fallet som hemligt. Jag kan bara bekräfta att polisen har informerat oss om saken, säger Hämäläinen.

Hämäläinen vill inte svara på frågan om polisen varnat universitetet uttryckligen för ett bombattentat eller om det handlade om någon annanslags attack.

Vid universitetet har man inte vidtagit några åtgärder på grund av hotet eftersom polisen hållit i trådarna från första början förklarar Hämäläinen.

- Vi har normala säkerhetsåtgärder vid universitetet men polisen tog hand om det här fallet så vi har inte varit tvungna att göra någonting.

Hur skulle du beskriva stämningarna vid universitetet nu efter att nyheten har publicerats?

- Säkert känner både personal och studerande sig osäkra just nu. Det som vi försöker göra är att informera om hurdana våra säkerhetsåtgärder är och så vidare. Men personligen tycker jag att universitetet är en mycket, mycket trygg arbetsplats.

Kan du personligen se något motiv bakom hotet?

- Nej. Jag kan inte kommentera det här.

Läs också: Iltalehti: Polisen avvärjade attack mot Helsingfors universitet