Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

De ska lysa på scen i Mamma Mia!

Från 2014
Uppdaterad 14.03.2014 20:42.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Kända artister är med och gör Mamma Mia - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Många av de bärande rollerna i Svenska Teaterns musikalsatsning Mamma Mia görs av erfarna finlandssvenska skådespelare. Huvudrollen Donna spelas av Mia Hafrén. Hon är känd från a cappella-gruppen Fork och har gjort både tv-drama och teater.

Bildtext Mia Hafrén spelar huvudrollen Donna.
Bild: David Lindström
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Mia Hafrén om Mamma Mia - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mia Hafrén säger att det ska bli härligt att stiga in i Donnas skor och att rollen är nära henne som person.

- Jag får vara rivig i rösten vilket jag tror att är min starka sida, säger Hafrén.

Hafrén har lätt att identifiera sig med att spela en ensamförsörjande mor, eftersom hon själv bott på tumanhand med sin dotter. Hon beskriver rollerna i Mamma Mia som riktiga och breda.

- De har kött på benen. Det känns viktigt att få göra ordentliga roller som kvinna.

Finlandssvenskarna välrepresenterade i ensemblen

Andra finlandssvenska namn bland huvudrollerna är Anna Hultin och Maria Sid som delar på rollen som Rita, Kristofer Möller som Bill, Riko Eklundh som Harry och Anton Häggblom som Tim.

Rollen som Donnas dotter Sofie spelas av svenska Lineah Svärd. Andra utländska talanger på scen är Tara Toya och Johnny Johansson. De finskspråkiga skådespelarna är Veera Railio som spelar Tanja, Vallu Lukka som spelar Sam, Katariina Lantto som spelar Ali och Markku Haussila som spelar Chili.

Team från London

Det konstnärliga teamet bakom succémusikalen, som baserar sig på sånger av Abba, kommer till stora delar från London, där man satte upp originalversionen av musikalen år 1999. Sångerna för den svenskspråkiga versionen av musikalen har översatts av Björn Ulvaeus och Niklas Strömstedt.

Nästan tusen personer visade sitt intresse för att delta i musikalens audition i Helsingfors i höstas. 450 kallades in för att delta i en audition. Av dem fick 31 personer en roll i Mamma Mia.

Musikalen Mamma Mia har premiär på Svenska Teatern i Helsingfors den 27 september. 60 000 biljetter har redan sålts till föreställningarna.

Här kan du läsa fler intervjuer med skådespelarna.

Här är hela listan på de medverkande i Mamma Mia.