Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Koivulaakso: Lagen skapar papperslösa

Från 2014
Uppdaterad 14.03.2014 14:23.
Dan Koivulaakso
Bildtext Dan Koivuvlaakso (VF) är kritisk till lagstiftningen om arbets-och uppehållstillstånd.
Bild: YLE/Ted Urho

Baba Jabbi trodde att hans spanska arbetstillstånd skulle fungera i Finland, men hade fel och är nu utvisningshotad. Dan Koivulaakso, aktiv inom nätverket Fri rörelse och fullmäktigeledamot i Helsingfors (VF) menar att det här är ett exempel på otydlig information och en lagstiftning som gör skillnad på folk och folk.

Morgonöppet: Dan Koivulaakso: Nuvarande lagstiftning leder till papperlöshet

Programmet är inte längre tillgängligt

- Paradoxalt så lyfts arbetslösa utlänningar som ett problem, men sedan är lagstiftningen sådan att man inte får jobba här om man är utlänning i vissa fall, säger Koivulaakso.

Han tar upp behovsprövningen som ett stort problem.

- Behovsprövningen gäller vissa branscher. Så det här blir en klassfråga. Om han (Jabbi) vore en utbildad kock på en fin restaurang skulle han ha en möjlighet att klara behovsprövningen och få arbetsuppehållstillstånd. Men snabbmat- pizza- och kebabställen räknas inte till sådana restauranger.

Tanken bakom behovsprövningen är bland annat att det är arbetslösa finländare som ska arbeta på till exempel snabbmatsställen istället för utlänningar.

Dan Koivulaakso nämner asylsökande personer som ett exempel. Han menar att många har skaffat sig arbete och haft lagliga kontrakt, men om de får avslag på asylansökan innebär det också avslag på arbetsuppehållstillståndet.

- Behovsprövningen är ett exempel på hur man producerar papperslösa i Finland, säger han.

Ett krångligt system

Enligt Koivulaakso är hela systemet byråkratiskt och jobbigt.

- Ibland händer sådana här mänskliga katastrofer då man hittar en utländsk arbetstagare som tror sig göra rätt, men som sedan blir utvisningshotad på grund av otydlig information, menar Koivulaakso och hänvisar till Jabbi-fallet.

Så hur ska man lösa det här problemet?

- Har man rätt att vistas i ett land så har man rätt att jobba i landet. Och så tycker jag att ett arbete skulle kunna vara en motivering för att få arbetsuppehållstillstånd, eftersom man blivit anställd och visar att man duger för det arbetet.