Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haglund: Väpnad konflikt på Krim inte utesluten

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 14:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: "Resultatet i folkomröstningen avgör" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

FN:s omröstning om Ukraina i dag samt reaktionerna på morgondagens folkomröstning om att ansluta Krim till Ryssland kommer att vara avgörande för hur krisen i Ukraina utvecklas, anser försvarsminister Carl Haglund (SFP). Enligt honom är det centrala nu att fundera på vilka förhandlingsmöjligheter man har för att lösa krisen genom diplomati.

- Situationen är nog tyvärr ganska oroande. Det är uppenbart att folkomröstningen gör situationen ännu mera spänd eftersom Ukraina och det internationella samfundet inte har kunnat acceptera en sådan här omröstning som är emot den ukrainska grundlagen, kommenterar Carl Haglund till Yle Nyheter.

Ingen av parterna vill ta till vapen, men på grund av att så mycket militär makt är koncentrerad till Krim, kan konflikten eskalera av minsta lilla situation.

- På det sätt som spänningen nu ökar så tyvärr finns risken fortsättningsvis. Det finns potential i att risken ökar efter folkomröstningen men det goda är nu ändå det, att ingen part ser det - tror jag - som ett sätt att lösa krisen som sådan. Men det gäller nog att följa med läget mycket noggrant.

Viktigt att hitta fredlig lösning

Att fundera på hur man kunde lösa krisen diplomatiskt har nu högsta prioritet.

- För jag tror inte att det finns nån som tror att militära medel skulle vara ett sätt att lösa konflikten, eller att det för den delen skulle vara ett önskvärt sätt att försöka lösa den med militära medel.

Enligt Haglund skulle det vara viktigt att försöka förhandla sig fram till någonting som gör att alla parter skulle kunna vara nöjda med utfallet.

- Och det ser inte speciellt lätt ut just nu men trots att det ser svårt ut så måste det vara målsättningen.