Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina, Ryssland anklagar varandra för våldsamheter

Uppdaterad 15.03.2014 13:42.
Beväpnade män i militärunirform utanför Simferopol

Ukrainas president Oleksandr Turtjynov anklagar Ryssland för våldsamheterna i östra Ukraina som har krävt flera dödsoffer den här veckan. Ryssland vill bannlysa ultra-nationalister i Ukraina.

Turtjynov anklagar agenter från Kreml för att uppviglat till våld.

-Ni vet lika väl som jag vem som organiserar massprotesterna i östra Ukraina. Det är Kremls agenter som organiserar och finansierar dem, det är de som är orsaken till att folk mördas, sa Turtjynov i ett tal i parlamentet idag.

Turtjynov har tidigare varnat för risken av en rysk invasion efter ockupationen av Krim och ukrainska myndighter har varnat folk i östra Ukraina för att ge Ryssland en ursäkt att invadera.

Ryssland vill förbjuda ultra-nationalister

Ryssland kräver för sin del att Ukraina bannlyser ultra-nationalister som Ryssland anklagar för våldsamheterna.

Igår kväll dödades en person i Donetsk och två personer i Harkov i sammandrabbningar mellan pro-ryska aktivister och ukrainska nationalister.

Ett trettiotal medlemmar av den ultra-nationalistiska gruppen Högra Sektorn greps i Harkov och en högt uppsatt tjänsteman i det ryska utrikesministeriet kräver att Högra Sektorn förbjuds.

Det ryska utrikesministeriet anser att oroligheterna i Harkov är ett tecken på att Ukrainas nya regering inte klarar av att hålla östra Ukraina under kontroll.

Polisen anklagar ultra-nationalister för att ha startat våldsamheterna i Harkov igår genom att beskjuta pro-ryska demonstranter i stadskärnan från en bil

Bilen spårades till nationalisternas lokalavdelning där två personer dödades i en eldstrid när demonstranterna försökte storma kontoret.