Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Allt yngre män väljer testosteronbehandling

Från 2014
Uppdaterad 16.03.2014 13:44.
Tabletter.
Bild: Yle/Ludovic di Orio

Nya trenden TRT (Teststosterone Replacement Therapy) d.v.s. testosteronbehandling har slagit rot både ute i världen men också här i Finland. Patrik Ehnström är läkare och urolog i Vasa och han besökte Lördax-studion för att förklara hur det egentligen står till med testosteronnivån bland männen.

- Överlag kan man säga att testosteronproduktionen går ner med 1 procent per år från det att man fyllt 30, d.v.s. att en femtioåring har 20 % mindre testosteron än en 30-åring och det här är helt naturligt. Många märker inte av den sjunkande testosteronhalten överhuvudtaget men det finns en liten procent av åldrande män som får symptom och söker hjälp. På läkarmottagningen kan man mäta testosteronnivån och se om den är låg.

Det är alltså helt normalt att åldras och att testosteronhalten sjunker i takt med att åldern stiger. Hur ska man då veta om man är i behov av vård?

- De vanligaste symptomen för låg testosteronnivå är nedsatt libido, att sexlusten är borta, man känner sig trött överlag och får ingenting gjort. Det första man då ska göra är att fundera på sin livsstil överlag. Är man överviktig måste man göra något åt den saken. Alkoholkonsumtionen ska vara måttlig. Man ska inte röka och så är det viktigt att motionera. Med dessa principer brukar kroppen balansera sig och man får upp testosteronnivån på naturlig väg.

Ny trend bland yngre män

Testosteronterapi har på senare tid blivit ganska vanligt inom kändis- och idrottsvärlden, många berättar om hur de upplever sig piggare och starkare då de tar preparatet, vilket i sin tur har lett till att helt friska unga män tror att detta är något man kan använda sig av bara för att bli lite starkare. Hur vanligt är det att det står en ung man utanför dörren på läkarmottagningen på jakt efter en extra dos manlighet?

- Visst sker det flera gånger i månaden men jag brukar absolut inte rekommendera testosteronmedicin till friska, unga människor, det finns ingen orsak att försöka laga något som inte är sönder. Det är lätt att påbörja en medicin och tänka att den får en att må bättre men man ska dock komma ihåg att detta är en ny behandling och det finns inte så mycket forskning på vad de här medicinerna kan ha för inverkan i längden. Det finns ingen som vet exakt hur länge man säkert kan äta den och när den egna testosteronproduktionen upphör helt och hållet. Man kan hamna in i ond cirkel där man blir tvungen att äta medicinen hela tiden.

Stress på jobbet och allmän deppighet kan få vem som helst att känna liknande symptom och det kan hända att en delorsak är att ens testosteronnivå är tillfälligt lägre men ofta beror det på andra saker i livet. Speciellt bland yngre män är arbetsstress en stor orsak till de här besvären.

- Det är så lätt att bara ta en tablett om dagen och tro att livet ordnar upp sig bara med det – och visst, det kan hjälpa för stunden men ofta finner man sig med samma problem igen efter någon vecka eller en månad. Viktigaste är att man ser över sina levnadsvanor och livssituation överlag och tar tag i bristerna där först istället för att tro att en medicin mirakulöst kan göra ens liv bättre. Det här hör inom medicinen till vad vi kallar för medikalisering, ska vi börja behandla alla våra symptom med mediciner är vi snart i blåsväder. En normal åldring eller en man i stigande ålder har helt naturliga symptom som hör till livets gång och jag tycker inte att vi ska medicinera allting.

När är behandling befogad?

- Testosteronmedicin är ett bra och fungerande hjälpmedel för de som verkligen har riktiga besvär och låga värden men det är inget som ska användas lite sådär för säkerhets skull. Viktigaste är att röra på sig och försöka tänka positivt. Om man bara ger utrymme för negativa tankar blir man deprimerad. Allt hör ihop.

Testosteronbehandling är populärt i kändisvärlden och många har hoppat på den här trenden. Kommer detta att bli vanligt i Finland?

- På sjukhuset sköter vi inte detta för där finns det allvarligare sjukdomar men på privatkliniken behandlar vi nog på dylika fall varje vecka, det är alltså vanligt och inget att skämmas för. Jag sköter nog ett lågt testosteronvärde om jag anser det nödvändigt men jag påbörjar inte medicinering åt allihopa. Om man dock känner att man behöver hjälp ska man absolut söka upp en läkare och diskutera saken för det finns hjälp att få.

Mer om ämnet på Yle Arenan