Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Livet kommer att förändras

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:04.
Simferopol i solsken.
Bildtext Simferopol i solsken.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Det är soligt och varmt vårväder på Krim just nu. I Simferopol fylls gatorna av lördagsvandrare, unga och gamla. Förälskade par stannar upp för att kyssas, äldre män bär hem potatis och olja i tunna plastkassar, mammor och pappor leker med sina barn och en kvinna i röd jacka står vid den stora Leninstatyn och viftar med en röd-blå-vit sidenscarf.

Det finns i det här ögonblicket inget som tyder på att det här är en plats som genomlever en enorm politisk konflikt. En plats som eventuellt om en kort tid blir en del av ett annat land och som dessutom kan bli en krigsskådeplats.

Riktigt lika lugnt som på ytan verkar det inte vara i människors sinnen. Vissa säger sig vara glada, nästan lyckliga, eftersom de ska återförenas med det hemland de känner som sitt, Ryssland. Andra talar om hur mycket bättre allt var i Sovjetunionen då Ukraina och Ryssland var delar av samma stora rike.

Men det finns också människor som blir svarta i blicken då söndagens folkomröstning och de eventuella följderna av den kommer på tal. En man berättar att han nyss hjälpte sin företagarvän att packa ihop alla kontorsmaskiner. Vännen ska sända iväg hela rasket till västra Ukraina och själv ta samma väg för att pröva sin lycka där.

Mitt i allt det här får jag en stark känsla av overklighet. De här människornas kommer inte att avgöra sitt öde själva. De som vill att Krim ska bli en del av Ryssland vinner antagligen folkomröstningen men vad händer sedan?

Ingen kan i dag veta om det blir Ryssland, USA, EU, Turkiet eller någon annan som slutligen tar det avgörande steget mot krig eller fred på Krim. Vem det än blir och hur det än går kommer de två och en halv miljoner människor som bor på halvön se sina liv förändras i grunden.

Kanske det är en känsla av att stå inför något oförutsägbart som gör att så många i dag verkar leva i ögonblicket och väljer att kyssas, gå på uppköp, leka eller vifta med en sidenscarf.

Möten och människor