Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland rustar upp på Krim

Från 2014
Uppdaterad 16.03.2014 12:44.
Bildtext Ryska soldater i byn Perevalnoye nära Simferopol på Krim fredagen den 14 mars.
Bild: Juri Kochetkov / EPA

Det finns nu 22 000 ryska soldater på Krim, vilket är ett brott mot ingångna avtal, säger Ukrainas försvarsminister Ihor Tenjuk.

Enligt avtalet om de ryska styrkorna på Krim har Ryssland gått med på att förlägga högst 12 500 soldater på Krim under år 2014, enligt Tenjuk.

- Tyvärr har dessa 12 500 snabbt vuxit till 22 000. Det här är ett grovt brott mot bilaterala avtal och det bevisar att Ryssland olagligt har fört in styrkor till Krim, säger Tenjuk.

Antalet var 18 400 ännu i fredags, enligt den ukrainska försvarsministern.

- Vi ser en ökning av antalet soldater på Krim. Ukrainas försvarsstyrkor har därför vidtagit nödvändiga åtgärder längs vår södra gräns, säger Tenjuk.

Ryska styrkor beter sig mer öppet

De ryska styrkorna ska enligt avtalet hålla sig på sina baser men de försöker inte längre dölja sin närvaro eller sina beväpning som förr, uppger invånare och reportrar på plats.

Styrkorna transporterar missiler och artilleri allt öppnare och det är dokumenterat i sociala medier.

Enligt ögonvittnen som nyhetsbyrån AP har talat med har ryska styrkor bland annat lastat avfyringsramper för minst 12 luftvärnsmissiler på en järnvägsstation vid Kertjsundet som ligger mittemot Ryssland på sydöstra Krim.

Ukraninska styrkor vill ha order

I Simferopol har stridsvagnar för första gången stationerats på stadens gator. Ryska styrkor har också tagit kontrollen över livsviktiga kanaler som för in dricks- och bevattningsvatten från det ukrainska fastlandet.

De har också tagit över kontrollen av en naturgasterminal invid det ukrainska länet Cherson som gränsar till norra Krim. Terminalen har enligt tidningen New York Times omringats av ukrainska styrkor men det har inte ännu förekommit eldstrider.

Ukrainska styrkor på Krim belägras, men deras kommendörer klagar över att de inte har fått några order från regeringen i Kiev om hur de ska förhålla sig till de ryska styrkorna.

Risken är stor för att de ukrainska soldaternas tålamod tryter inför ryska provokationer, befarar deras kommendörer.

På en del håll är relationerna mellan de ryska och ukrainska styrkorna avspända men på andra håll kan våldsamheter bryta ut när som helst, särskilt efter folkomröstningen, varnar ukrainska officerare på Krim.

Läs också:
Folkomröstningen i gång på Krim

Diskussion om artikeln