Hoppa till huvudinnehåll

Sport

af Petersens: Jag är mycket glad

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Nico Rosberg inledde 2014 med seger.
Bildtext Rosberg högst uppe på pallen igen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Yle Sportens Formel 1-expert Fredrik af Petersens var uppriktigt glad på ett personligt plan, när han fick se Keijo "Keke" Rosbergs son Nico vinna i Australien.

"Keke" vann karriärens sista Grand Prix i Australien och Adelaide 1985.

– Jag känner ”Keke” sen en herrans massa år tillbaka och att få se hans son köra så bra och vinna så enkelt. Rent personligt är jag mycket glad, både ”Keke” och Nico är så vänliga och positiva människor att det bara är att lyfta på hatten, säger af Petersens.

Sportinslag: af Petersens: Imponerande av Nico i Melbourne

Programmet är inte längre tillgängligt

Af Petersens kom också med en profetia, för den som är vidskepligt lagd.

– Nico har valt nummer 6 på bilen denna säsong. Jag vill minnas att Keijo Rosberg vann sitt VM-guld med just det numret på bilen. Ett gott omen? Vi får se, det återstår 18 lopp.

Det första av totalt 19 lopp dominerade Nico Rosberg utan större problem. Redan efter de två uppvärmningsvarven stack "silverpilen" iväg från den tredje startrutan på ett imponerande sätt.

– Man såg direkt att Lewis Hamilton hade problem. Nico Rosberg tvekade en tiondelssekund, eftersom han antog att Hamilton skulle göra en perfekt start och sticka. När han sen märkte att det inte blev så drog han snabbt ut till höger och förbi. Sen var det bara att tuta och köra – inget hindrade honom och han gjorde inte ett enda fel på hela loppets 57 varv.

Af Petersens vill i ändå inte gå så långt som att spekulera i ifall Rosbergs seger ger honom en fördel i den interna rangordningen hos Mercedes.

– Det är för tidigt att säga. Utgångsläget är att förarna är jämlika. Uppstår det ett läge under säsongen att den ena föraren har bättre chans till titel ”degraderas” den andra föraren. Nu är det för tidigt att säga. Hamilton hade tekniska problem och tvingades bryta, så det är alltför tidigt att uttala sig.

Doldisar på podiet

När också regerande världsmästaren Sebastian Vettel tvingades bryta var det bäddat för nya namn i täten av tävlingen på Albert Park. Att det blev en hemmafavorit och en dansk debutant fick af Petersens att mysa.

– Kevin Magnussens insats är imponerande, honom är jag mest imponerad av. Han kör i och för sig för McLaren som har duktigt folk och bra resurser. Danny Ricciardo var också rolig att se. Han är ny hos Red Bull och gick igenom deras program. Han blev Mark Webbers efterträdare eftersom han i ingenjören Adrian Neweys korsförhör gav de bästa svaren och den mest exakta informationen. Han var också säkert gladast i hela Melbourne efter tävlingen, skrattade af Petersens.

(red. anm. Ricciardo diskades senare på grund av ett regelbrott)

Ur finsk synvinkel fanns det mer att hämta speciellt för Valtteri Bottas. Williams-föraren plockade i två repriser massvis med placeringar i Melbourne.

– Bottas hade inte en bil som var konkurrenskraftig ifjol, han kunde inte visa sin potential och sin talang. Hade han inte gjort den lilla missen hade han kämpat om en plats på podiet. Valtteri Bottas är för mig både en stor positiv överraskning och ändå inte. Jag vet hur bra han är, menar af Petersens.

För Ferraris Kimi Räikkönen blev söndagsmorgonen mest en dag på jobbet. Rent tekniskt återstår ännu en massa jobb för Ferrari-stallet.

– Det stämmer. För att ha varit Kimi Räikkönen var tillställningen ganska anonym. Men har man inte en hundraprocentig bil kan inte ens ”Iceman” rädda läget. Man såg också på Alonso, när han hade svårt att komma förbi en av Force India-bilarna. Det säger något om att Ferrari har en bit fram till att utmana de andra stallen, analyserar af Petersens.