Hoppa till huvudinnehåll

Pentikäinen Centerns svarta Nato-får

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:25.

Centerns kandidat i EU-valet Mikael Pentikäinen tycker att Finland borde ansluta sig till Nato. När Obs debatt frågar hur EU-kandidaterna förhåller sig till ett finskt Nato-medlemskap svarar han jakande.

Pentikäinen går därmed emot sitt partis Nato-linje. Centerns officiella ståndpunkt är att ett finskt Nato-medlemskap inte är nödvändigt och den linjen står också partiets övriga EU-kandidater bakom.

I sin blogg argumenterar Pentikäinen för Nato. Enligt honom skulle ett medlemskap förbättra Finlands säkerhet och skapa stabilitet i våra närområden. Pentikäinen föreslår också att Finland skall anta en starkare roll som brobyggare mellan EU och Ryssland.

De övriga kandidaterna i EU-valet sväljer inte Pentikäinens argument. De grönas kandidat Heidi Hautala frågar på Twitter hur Finland skall kunna bli en framgångsrik brobyggare om vi på samma gång förbereder ett Nato-medlemskap.

Den socialdemokratiska kandidaten Ilkka Kantola stöder inte ett finskt Nato-medlemskap. På Twitter skriver han att Finlands säkerhet står på en helt annan grund jämfört med Ukraina också utan ett Nato-medlemskap.

Enligt Pentikäinen utgör Ryssland ändå inte något militärt hot gentemot Finland, men krisen i Ukraina har visat att vår östra granne är oberäknerlig och det gäller att se om sitt hus.

Läs också: Så tycker EU-kandidterna om Nato
Läs också: Nappar Nato?

Twitterbloggen