Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Omtvistade trähus i Åbo revs under veckoslutet

Från 2014
Uppdaterad 17.03.2014 12:07.
Huset på innegården rivs 16.3.2014
Bildtext Huset på innergården rivs 16.3.2014
Bild: Yle/Linus Hoffman

På söndagen revs ett av de två trähusen på Slottsgatan 71 i Åbo.

Huset inne på gården har länge varit rivningshotat, eftersom byggföretaget PSJ Holding planerar att bygga en underjordisk parkering och nya trähus där. De är en del av Åbos nya stadsdel Slottsfältet.

Föreningen Puu ja talo ansåg att husen var skyddade i landskapsplanen, men Åbo förvaltningsdomstol förkastade alla besvär. Högsta förvaltningsdomstolen gav inte föreningen rätt att besvära sig över det beslutet.

Från Åbo stads sida påpekade man tidigare i år att det är en tolkningsfråga om just de hus, som enligt planerna skulle rivas, är skyddade.

- Byggnaderna på innergården som besväret gäller ingår inte i förteckningen för de hus som bör skyddas. I första hand är det husen ut mot gatan som anses vara viktigast att skydda, säger planläggningsarkitekt Katja Tyni-Kylliö.

Gräl om markanvändningsavtal
Byggföretaget och Åbo stad har också grälat om markanvändningsavtalet för området. Enligt avtalet skulle PSJ Holding betala 570 000 euro i ersättning till Åbo stad. Det upplevde ändå PSJ Holding att var en för stor summa.

I tisdags beslutade Åbo förvaltningsdomstol ändå att summan var rimlig och förkastade företagets besvär.

Varför revs huset under veckoslutet?
Det som väckte uppmärksamhet var att husen på Slottsgatan 71 revs på en söndag. I Åbo har man också tidigare rivit hus antingen mitt i natten eller under helger, bland annat det gamla hotell Hamburger Börs och Lenins hus på Hantverkaregatan.

Artikeln är uppdaterad 17.3.2014: Åbo stad beviljade 4.4.2013 rivningstillstånd för husen på innergården, och det beslutet har vunnit laga kraft.

Läs också: Besöksförbud hotar i Slottsfältets trähustvist
Åbo förvaltningsdomstol förkastade besvär mot markanvändningsavtal