Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Väst fördömer folkomröstningen

Från 2014
Uppdaterad 16.03.2014 23:09.
Protestdemonstration mot Ryssland i London
Bildtext Protestdemonstration vid Rysslands ambassad i London på söndagen.

Västländerna trappade upp retoriken mot Ryssland på söndagen då folkomröstningen på Krim genomfördes trots Ukrainas och västländernas protester.

Vita huset i Washington sade i ett uttalande då vallokalerna stängt att Ryssland komemr att få betala ett pris för att ha gått in militärt på Krim.

- Vi lever inte längre på den tiden då det internationella samfundet tyst tittar på då ett land med våld annekterar ett annat lands territorium, sade talesmannen Jay Carney.

EU-ledningen i Bryssel bekräftade att man anser folkomröstningen vara illegal och att resultatet inte kommer att erkännas.

Utrikesministrarna möts på måndag för att fatta beslut om eventuella åtgärder mot Ryssland, konstaterade kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i ett gemensamt uttalande.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius sade att Ryssland måste respektera Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

Moskva uppgav på söndagskvällen att presidenterna Vladimir Putin och Barack Obama diskuterat Krimkrisen på telefon. Enligt Kreml hade Putin försäkrat att folkomröstningen förrättades i enlighet med internationell rätt.

Putin anklagade de ukrainska myndigheterna för bristande vilja att stoppa våld mot rysktalade i Ukraina. Putin sade att de terroriseras av ultranationalistiska och radikala grupper.

Moskva har försvarat interventionen på Krim med att ryssarna där hotades av den nya regimen i Kiev. På lördagen meddelade Kreml att man fått flera vädjanden om hjälp från det ryskdominerade östra Ukraina.