Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Rasism finns – därför bör den uppmärksammas!

Från 2014
Uppdaterad 17.03.2014 16:59.
Rebecka Holm
Bild: Privat / Rebecka Holm

För drygt två år sedan skrev då 14-åriga Rebecka Holm en kolumn i Hbl om hur hon tvingades stå ut med rasistiska kommentarer så gott som varje vecka. Det värsta enligt henne var att de allra flesta gångerna kunde hon inte räkna med hjälp av någon vuxen i sin omgivning. Folk runt omkring betedde sig som om det regnade.

Kolumnen delades flitigt på sociala medier och väckte en hel del diskussion. Rebecka Holm mottog samma år Röda Korsets utmärkelse Fördomsfri förebild och många var rörande överens om att såhär kan det absolut inte fortsätta!

Idag är Rebecka Holm 17 år och hon får fortfarande höra det ena och det andra, men kanske inte riktigt lika ofta.

- Ju äldre man blir, desto försiktigare blir folk. De inser väl att jag skulle försvara mig om de sade något rasistiskt, säger hon och tillägger att det ju är helt galet eftersom speciellt mindre barn alltid borde skyddas av de vuxna.

Enligt Holm hänger mängden öppet rasistiska kommentarer också ihop med det rådande politiska läget i landet.

- Man märker tydligt då politiker med främlingsfientliga åsikter får mycket plats i media, för då tycks folk plötsligt tycka att det är mer okej att på stan uttrycka sina rasistiska tankar högt och ljudligt och den allmänna stämningen påverkas negativt, säger Holm.

Rebecka Holm tycker sig ha lagt märke till att många politiker kommer allt för lätt undan då de uttryckt sig klumpigt och rasistiskt i offentligheten.

- Det är alltid lika viktigt att arbeta mot rasism.

Stå upp mot rasism

Veckan mot rasism firas årligen i mars och kulminerar i FN:s internationella dag mot rasism den 21.3. Röda Korset är en av aktörerna som arrangerar olika evenemang runt om i landet. Med kampanjen vill man uppmana folk att synligt och ljudligt stå upp mot rasism, istället för att tysta sitta bredvid och se på.

Nu kan också du lyfta fram rasistiska kommentarer som du själv eller någon annan har fått utstå. Det gör du genom att på Twitter, Instagram eller Facebook använda dig av hashtaggen #rasismfinns så synliggör vi dem på svenska.yle.fi.

Lägg till en liknande bild som den på Rebecka här i artikeln, eller skriv kommentaren som någon har kläckt ur sig. Det går också bra att e-posta bilden, kommentaren eller berättelsen till radiohuset@yle.fi eller justnu@yle.fi.

I programmet Radiohuset på Radio Vega lyfts dessa kommentarer och berättelser fram från måndag till torsdag, mellan klockan 15 och 17. Dessutom uppmärksammas veckan mot rasism i sändningarna under veckan.

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Mer om ämnet på Yle Arenan