Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

En grottdykares funderingar

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 09:54.
Bild: Yle/Marina Helenelund

Det kan bli intressant att se Bettina på Yle Fem på måndag. En av gästerna är grottdykaren Mia Pietikäinen. Programmet som sänds i dag har ju redan bandats och en intervju med Mia Pietikäinen kan läsas här: Rädslan håller grottdykarna vid liv

Det är en intressant rubrik och rubriken är som alltid en minimal del av vad som sägs och en mening plockad ur ett större sammanhang.
Mia Pietikäinen säger också i intervjun att man aldrig får bli för självsäker och tro att man kan allt, man måste ha en sund respekt för miljön där nere.
Och det har hon rätt i! Men sedan citeras hon:

- Sist och slutligen är det rädslan som håller oss vid liv, säger Mia.

Är det faktiskt så? Är det inte snarare just respekten för elementet i kombination med vad du har lärt dig? Inte för att jag har dykt på 150 meters djup och inte heller i grottor av det slaget som Mia Pietikäinen eller som de som tog sig ner i Jordbrugrotta i Norge men... Tillsvidare håller jag i alla fall inte med.
Rädslan håller inte dykare vid liv. Tvärtom.

Jag ser fram emot att höra (och se) Mia Pietikäinen i Bettina. Eller... Jag vet att jag kommer att missa programmet när det sänds men jag ser fram emot att se det på Arenan. Och kanske det finns orsak efter det att återkomma till det här med ”rädsla” och ”respekt”.

Övriga gäster i programmet är bronyn Oskar Westerlund, arrangör för Finlands första bronykonvent som ordnas i juli i Helsingfors, och artisten Riki Sorsa som uppträder med ny musik på finska.

Sportdykning med Patte Rosström