Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU besluter om sanktioner

Från 2014
Bild: Yle uutiset grafiikka

EU-ländernas utrikesministrar möts i dag för att besluta om steg två i sanktionerna mot Krim och Ryssland. Sanktionerna riktas nu mot namngivna ryska personer, vars tillgångar i Europa fryses och de får inte inresetillstånd till EU. EU-diplomaterna har förhandlat i helgen om att nå enighet hur man ska protestera mot Ryssland.

EU-ländernas utrikesministrar träffar under morgonen sin ukrainske kollega Andrii Deshchytsia för en hotellfrukost under arbetsnamnet Ukrainas vänner. Också Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja sitter med vid frukostbordet. Därefter blir det ett regelrätt utrikesministermöte som ska ta ställning till den grannlaga frågan om hurudana sanktioner som ska införas i protest mot Rysslands agerande på Krim.

Det blir ett fördömande av folkomröstningen, EU erkänner inte den processen och uttrycker sin besvikelse över att utvecklingen på halvön har gått i fel riktning. Sedan ska utrikesministrarna besluta om att införa riktade åtgärder, vilket innebär ett inreseförbud och frusna tillgångar för vissa namngivna ryska personer. Det har ännu inte tillkännagetts hur många som omfattas och vilka de är. Det heter bara att sanktionerna ska drabba de personer som är ansvariga för att ha undergrävt Ukrainas suveränitet. Men namnlistan kommer att innehålla namn och motiveringar, det räcker inte med några kollektiva bestraffningar.

Det uppges finnas olika åsikter om hur långt EU ska gå i sanktionerna mot ryssarna. Vissa länder såsom Spanien och Italien uppges vilja införa sanktioner bara mot de ryssar som har varit aktiva på Krimhalvön, medan andra gärna ser att man vidtar kraftfulla åtgärder mot Moskva.

Utrikesministrarna förbereder också delar av ett associeringsavtal mellan Ukraina och EU, alltså det som den nu störtade presidenten Janukovytj vägrade att underteckna i november. Tanken är att avtalet ska kunna undertecknas senare i veckan då det hålls toppmöte.