Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Starka reaktioner på Krim

Från 2014
Uppdaterad 17.03.2014 11:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

På Krim är alla röster nu räknade efter söndagens folkomröstning. Enligt valkommissionen röstade 96.77 procent av dem som tog sig till valurnorna för att halvön ansluts till Ryssland. Yle Nyheters reporter Kerstin Kronvall är på plats på Krim och har följt med reaktionerna.

Valresultatet har väckt starka reaktioner bland befolkningen. Kerstin Kronvall beskriver hur unga och gamla har samlats och fortsatt fira valresultatet hela natten.

- Det var en stor glädjeyra, berättar Kronvall.

Kerstin Kronvall i Kiev
Bildtext Kerstin Kronvall

I centrum av Krims huvudstad Simferopol ordnades en stor rysk konsert, som drog en enorm publik. Festen fortsatte hela natten med fyrverkerier och glädjerop.

Krimtatarerna är däremot nedslagna och känner en stor oro över sin framtid. Den tatariska minoriteten har mörka minnen från sovjettiden, då en stor del av dem tvångsförflyttades.

- Krimtatarerna var nog alldeles fruktansvärt bedrövade igår, säger Kronvall.

Förlorat sitt land två gånger

Det är samtidigt inte bara tatarerna som är ledsna. Kerstin Kronvall berättar om mötet med en ryskspråkig kvinna, som känner sorg över att lämna Ukraina.

- Kvinnan berättade hur hon sörjer Ukraina, för hon har tagit landet Ukraina till sitt hjärta, säger Kronvall.

Kronvall berättar att kvinnan samtidigt sa att det här är andra gången hon förlorar sitt hemland. Hon sörjde lika mycket då Sovjetunionen föll samman.

- Vi talade länge om det här att kan man någonsin bli van vid en sådan här situation. Är det som att uppleva två skilsmässor i sitt liv, funderar Kronvall.

Kronvall summerar att folkomröstningen överlag har väckt starka reaktioner bland människorna.

”Välkommen hem”

Kerstin Kronvall har också följt med reaktioner i Ryssland. Där har reaktionerna på resultatet av folkomröstningen i huvudsak varit positiva.

- På det ryska Twitterflödet var ”#Välkommen hem” den tredje mest aktiva i går kväll.

Kronvall berättar att många människor har ordnat fester runtom i Ryssland för att fira att Krim åter verkar bli en del av landet. Också politikerna har uttryckt sin glädje.

Reaktionerna har ändå inte varit bara positiva. En del forskare, kulturpersonligheter och oppositionella personer har regerat mycket negativt.

De har uttryckt fasa, ilska och bedrövelse över situationen. De upplever att de har förlorat något av sitt hemland genom den här processen, förklarar Kronvall.

Misstankar om valfusk

Enligt Kerstin Kronvall kan man anta att det har förekommit valfusk.

- Det stämmer säkert att 95,5 procent av valsedlarna som fanns i valurnorna var sådana där man hade röstat för en anslutning till Ryssland. Men hur de här valsedlarna hade hamnat i urnorna är en annan fråga, säger Kronvall.

Enligt myndigheterna på Krim röstade kring 85 procent av de röstberättigade invånarna på Krim i valet. Kerstin Kronvall har mycket svårt att tro att röstantalet var så här högt.

- Den ställföreträdande premiärministern Sergej Aksionov hade mage att säga att 40 procent av tatarerna har röstat, och det är en ren lögn, säger Kronvall.

En stor del av Krimtatarerna och andra invånare som vill att Krim fortsättningsvis tillhör Ukraina har officiellt bojkottat folkomröstningen. Det gjorde att det fanns en möjlighet att använda deras namn i vallängderna för att tillåta att någon annan röstade.

- På det sättet fick man upp valdeltagandet och kunde dessutom styra rösterna, berättar Kronvall.

Kronvall sammanfattar att det eventuella valfusket knappast avgjorde folkomröstningen.

- De facto så hade resultatet säkert varit för en anslutning till Ryssland också om valet skulle ha varit helt hederligt, säger Kerstin Kronvall i Simferopol.