Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NRK: Planerat Utøya-minne stöter på geologiska problem

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 14:27.
Bildtext Jonas Dahlbergs monument har stött på problem.

Platsen där det planerade minnesmärket efter Utøyamassakern ska skapas är helt olämplig för ändamålet, anser den norska geologen Hans Erik Foss Amundsen.

Det vinnande bidraget är en utsiktsveranda som ska byggas på bergssidan på udden Sørbråten, på fastlandet norr om Utøya. På blankslipade stenytor ska de dödas namn graveras in.

Det är orealistiskt, anser geologen Amundsen.

- Bergarterna är spruckna och porösa. De är mycket dåligt lämpade för den sortens ytor, säger han till NRK. Amundsen överraskas av att ingen fackmänniska kontaktades innan vinnarbidraget till minnesmärket korades.

"Området är helt olämpligt"

Amundsen säger till NRK att bygget av det här monumentet blir som att skära i en hög med uppsprucken, mjuk småsten. Problem skulle också uppstå på vintern, då vatten tränger in i sprickorna i stenen, som sedan fryser och utvidgar sig - och så smulas stenen sönder.

- Du behöver inte vara doktor i geologi för att förstå att området är helt olämpligt.

Det är states fackorgan Koro som har ansvaret för minnesmärket. Enligt Koro-chefen Svein Bjørkås är man medveten om den ojämna kvaliteten i berget på området och geologiska undersökningar ska göras. Det finns alternativa lösningar, säger Bjørkås.

Kritik från grannarna

Också invånarna i området motsätter sig monumentet. Föräldrarna till de avlidna ser monumentet som ett övertramp - de tycker inte om tanken att barnens namn ska stå på minnesmärket.

69 människor, varav de flesta var ungdomar, mördades av Anders Behring Breivik på Utöya den 22 juli 2011. Enligt planen ska minnesmonumentet stå klart 2015, på dådets fyraårsdag.