Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ickeryska invånare flyr

Från 2014
Uppdaterad 17.03.2014 11:13.
Strandpromenaden i Sevastopol

Tusentals invånare har flytt Krim och personer som är pro-Ukraina har försvunnit, enligt Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa OSSE.

Som största delen av västvärlden fördömer också OSSE folkomröstningen på Krim.

- Ett resultat som man skulle vara tvungen att beakta borde ha skett i enlighet med Ukrainas konstitution, säger Astrid Thors som är högkommissionär angående nationella minoriteter vid OSSE.

- Det här resultatet är mer en form av meningsyttrande, säger hon.

På Krim finns det två minoritetsgrupper, ukrainsktalande personer och krimtatarer. Thors säger att krimtatarska ledare före valet uppmanade till bojkott och att de nu är oroliga för vad följderna kan bli.

- Det finns många exempel på pro-ukrainska personer som har försvunnit, eventuellt har de kidnappats. Minoriteterna upplever nu ett tryck och ett tusentals personer har flytt Krim.

Klarhet om observatörer

OSSE har inte haft observatörer på plats under folkomröstningen, eftersom det skulle ha krävt en inbjudan från Kiev. Tidigare har observatörer förhindrats från att ta sig till Krim.

För några dagar sedan lovade Vladimir Putin Tysklands förbundskansler Angela Merkel att OSSE ska få en större roll i Ukraina.

- I dag och i morgon borde det bli klart om vi får skicka observatörer till landet. Frågan är om man kommer överens om villkoren, säger Thors.