Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU dryftar sanktioner mot Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 17.03.2014 15:59.
Storbritanniens utrikesminister William Hague
Bildtext Den brittiske utrikesministern William Hague i Bryssel på måndagen.
Bild: EPA / Olivier Hoslet

EU-ländernas utrikesministrar är samlade i Bryssel för att ta ställning till utvidgade sanktioner mot de ryssar som har kringskurit Ukrainas självständighet.

Utrikesministrarna kommer att besluta om inreseförbud och frusna tillgångar för en grupp namngivna ryssar. Det här är det andra skedet i sanktionerna i protest mot att ryssarna inte har respekterat Ukrainas suveränitet.

Storbritanniens utrikesminister William Hague ser gärna att sanktionerna också omfattar ryssar i Moskva och inte bara på Krimhalvön.

− Det är ett viktigt budskap till Ryssland från Europa om att det är oacceptabelt att försöka lösa dispyter i Europa på 20-hundratalet med väpnade styrkor och hot om att annektera snarare än att förhandla i enlighet med folkrätten, säger den brittiske utrikesministern William Hague.

− Det väsentliga är att EU-länderna är beredda att vidta ytterligare åtgärder som innebär långsiktiga kostnader och konsekvenser för Ryssland om landet fortsätter handla på det här sättet, säger Hague.

Minister Stubb: Pengar bra incitament för förhandlingar

Den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier kräver ännu en gång att Ryssland ska gå med på observatörer från OSSE Organisationen för Säkerhet och samarbete i Europa släpps in. Särskilt med tanke på risken för att läget också destabiliseras i östra och södra Ukraina där det finns många ryskspråkiga.

− Vi måste handla nu, observatörerna måste sättas in nu genast och inte nästa vecka eller veckan därpå då det kan vara för sent, sade Steinmeier.

Vår egen utrikesminister Erkki Tuomioja var mycket kortfattad då han anlände till utrikesministermötet i förmiddags. Så här kommenterade han hur dagens EU- sanktioner kan påverka de bilaterala relationerna mellan Finland och Ryssland.

− Det här är inte Finlands egna beslut, men vi är givetvis med i EU-beslutet och vi hoppas att de här inte har inverkan på relationerna desto mera.

− Det avgörande är vad som händer härnäst, säger Tuomioja.

Nu fattar EU beslut om det andra skedet i sanktionerna, men det tredje skedet vill Tuomioja inte se för det innebär att konflikten skulle ha utvidgats, säger utrikesminister, som inte vill spekulera i eventuella motåtgärder från rysk sida.