Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Det mesta kan skötas över telefon"

Från 2014
Uppdaterad 18.03.2014 06:32.
Egon Blomqvist och Karl-Gustav Pihlström
Bildtext Måndagssnackarna Egon Blomqvist och Karl-Gustav Pihlström
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Den här veckans måndagssnack handlar mycket om centraliseringar; av magistraterna, statliga tjänster och mattillverkning i Raseborg. Centraliseringar är inte alltid av ondo, säger veckans måndagssnackare, Egon Blomqvist och Karl-Gustav Pihlström.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

En arbetsgrupp vid finansministeriet föreslår att magistraten i Esbo i framtiden har hand om hela Västnyland och att magistraterna i lojo och Raseborg läggs ner.

Måndagssnackarna funderade ganska länge på vad man gör på magistraten. Men där registrerar man sin båt, byter namn och gifter sig tror de.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

-Det är inte en inrättning som man behöver varje vecka så kanske man kunde köra till Esbo. Men det låter inte så attraktivt att allt ska bortlokaliseras, säger Karl-Gustav Pihlström.

Inte bara magistratens verksamhet ska koncentreras. Finansministeriet planerar att samla all statlig service i en region till ett och samma ställe.

-Det mesta går att sköta per telefon, bara man får kontakt så att man inte behöver köa, anser Egon Blomqvist som anser att det ändå ska finnas möjlighet att träffa någon öga mot öga om man behöver hjälp.

Programmet är inte längre tillgängligt

Tekniken hjälper till

Måndagssnacket tar också upp nödcentralens flytt från Lojo till Kervo. Måndagssnackarna är inte så oroliga över servicen på svenska. Dagens teknik hjälper till om språket blir ett problem.

-I princip är det ingen skillnad var operatörerna sitter eftersom de inte kan ha lokalkännedom för så stora områden som de har hand om, säger Blomqvist.

Programmet är inte längre tillgängligt

Måndagssnacket tar också upp det planerade centralköket i Tenala som kanske inte blir verklighet. Stadsstyrelsen i Raseborg tycker renoveringen av köket skulle bli för dyrt och vill nu att Intern service utreder om maten för Tenala- och Bromarvområdet kunde tillredas i Ekenäs istället.

Egon Blomqvist som tycker det är bra med centraliseringar och moderna kök är ändå tveksam.

-Nog är potatisen vattnig om den ska transporteras så långa sträckor.

Måndagssnackarna hinner också prata lite trafikfrågor. Bland annat trafiken i det såkallade Österbykorset vid Pojoviksbron i Ekenäs tas upp.

Effektivera!