Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pekka Poutanen: Fiffiga seniorer åker till Träskända i stället för Helsingfors

Från 2014
Bild: YLE/Elias Poutanen

Pendeltåget från Kyrkslätt till Helsingfors har startat från Masaby. Konduktören kommer till vagnen och säljer biljetter. Två damer mitt emot mig vill åka till Träskända med pensionärspris. Jag har redan tidigare under året märkt att det är många äldre passagerare som vill till Sibelius hemort Träskända. Varför har han plötsligt blivit så populär eller är det något annat som lockar seniorer dit?

Tågbiljetten för en senior från Kyrkslätt till Helsingfors kostade 3,20 euro i fjol. Från årsskiftet slopades pensionärpriserna helt och nu får man betala 7 euro för denna resa. Huvudstadsregionens trafikbolag (HRT) vill inte att de äldre får åka till halva priset inom sitt område, som sträcker sig från Kervo till Kyrkslätt.

VR gjorde inte samma förändring i sina tariffer och de erbjuder fortfarande seniorbiljetter till halva priset om man reser från eller till en station utanför HRT området. I stället för en 7 euros biljett från Kyrkslätt till huvudstaden köper en vaken senior en biljett - 3,60 euro - till Träskända och stiger av i Helsingfors. När hon kommer tillbaka köper hon en biljett till Sjundeå - 4,60 - och stiger av i Kyrkslätt.

VR erbjuder också ett lyxigt och och förmånligt alternativ. Ifall man kan åka utanför rusningstiderna kan man i Kyrkslätt hoppa på ett Åbo-Helsingfors intercity-tåg och då betalar man för Helsingforsresan som billigast 3,88 euro.

Den senior som reser sällan och inte är medveten om den rådande tariffdjungeln betalar snällt 7 euro. Ingenstans får man information om det billigare alternativet.

Det är till nytta för hela samhället att vi håller våra seniorer i farten så länge som möjligt. Ju längre man klarar sig med egna krafter desto mindre anstaltplatser behövs. Seniorer är flitiga kulturkonsumenter. I kranskommunerna händer det inte så mycket och man är tvungen att ta tåg eller buss till huvudstaden.

Katainens regering söker flitigt sparobjekt. Man räknar med betydande besparingar genom att minska anstaltvården för seniorer. Att resa och röra sig skapar välmående och håller människan pigg. På flera håll inom EU har man förstått detta och för seniorer erbjuds gratis lokaltrafik. Det hör till människovärdet att ge seniorer med små inkomster möjlighet att röra sig och hänga med i samhället.

Poutapekkas blogg