Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Åldringar inne hela vintern

Från 2014
Uppdaterad 18.03.2014 06:49.
Person i rullstol

Det finns inte tillräckligt med frivilliga som går ut med äldre.

I Östnyland finns många äldre som bara kan drömma om att känna solens strålar mot huden då vårdpersonalen inte har tid att gå ut. Det kan gå en hel vinter utan att personer på äldreboenden eller inom hemvården kommer utomhus.

I Borgå gjorde äldreomsorgen för en tid sedan en enkät bland sina kunder. 18 procent av hemvårdens kunder hade inte varit ute på åtminstone en vecka.

I Borgå säger servicechefen för hemvården, Ansa Lindqvist-Bergenheim att de äldre är beroende av de anhöriga och Röda Korsets väntjänst för att komma ut.

- Det finns inte tillräckligt med frivilligarbetare. Det här är någonting vi borde utveckla.

Sibbo satsar på kurs

Äldreomsorgen i Sibbo har nyligen startat en kurs för frivilligarbetare. Sex personer deltar i kursen. Sibbo ska också ordna en kurs för gymnasieelever som vill gå ut med äldre.

- Det är inte lätt att få folk med, säger Nina Martikainen, servicechef i Sibbo.

Martikainen riktar sitt hopp främst till personer som nyligen har pensionerat sig och som inte vet vad de ska ta sig till med all den tid de har till sitt förfogande.

Pionjär i Nickby

Demensenheterna i Nickby har i flera år haft en frivillig som går ut med de äldre. Han upplever sin insats som en droppe i havet då de äldre vid demensboende kanske inte kommer ut mera än en gång per vinter trots att han kommer en gång i veckan. Han hinner kanske med tio åldringar per gång.

Person skuffar en person i rullstol.

- Det skulle behövas betydligt fler frivilliga, säger han.

Då han började för fem år sedan var han den enda som motionerade äldre, nu finns det några fler. Han anser att utvecklingen har gått i rätt riktning. Men ännu fler hjälpande händer behövs.

Snart blir det enklare

Demensboendet i Nickby fick en ingärdad gård förra sommaren. Stängslet gör det möjligt för dementa att gå ut också utan övervakning. Gården kan tas i bruk bara det blir lite varmare.

Bildtext Demensboendet i Nickby har fått en ingärdad gård

Så fort som snön smälter så blir det enklare för de äldre att röra sig ute, också för dem som bor hemma. Då är de äldre inte längre så rädda för att falla och skada sig.