Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Samarbetenas låtvecka

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bild: EPA / Arne Dedert

Det är mycket "&" och "ft." på veckans nya låtar. Vackert så!

Cleo & Kristin Amparo / Kär & Galen

Svenska rapparen Cleos låt Kär & Galen, från nysläppta EP:n Vem e han, är en i raden samarbeten med artisten Kristin Amparo och producentduon Broke ’N Tipsy. Cleo är en av de starkast lysande artisterna på den svenska stjärnhimlen just nu och tillsammans med souldrottningen Kristin har de skapat något alldeles magiskt.

Anka träffade Cleo för en intervju i februari som du kan läsa här.

Pitbull & G.R.L. / Wild Wild Love

Nästa samarbete den här veckan står ”Mr. Worldwide” Pitbull för. Tillsammans med den ännu relativt okända tjejgruppen G.R.L. har han gjort en låt där akustiska element och vacker sång blandas med bullterrierns kännspaka rappartier om vaginor, sängkammare och världsvana, givetvis med tillräckligt mycket glimten i ögat för att lyssnaren ska ha överseende med den tvivelaktiga lyriken.

Cris Cab / Liar Liar

Cris Cab upptäcktes av Pharrell Williams då han var 15 år gammal och nu sex år senare har han slagit igenom internationellt genom singeln Liar, Liar. Pharrell har fungerat som mentor för Cris och figurerar också i låtens musikvideo. Andra stjärnor som bidragit till Cris Cabs karriär är Wyclef Jean och Big Sean.

Tove Lo / Habits

Tove Los nya single är kanske den klaraste ljusglimten den här veckan. Om texten är det som gör låten för dig och om du gillar Lana Del Ray kommer du säkert att falla för Habits. Tove Lo sjunger om saknaden efter en förlorad kärlek och smärtan går rakt in i hjärtat. För tre veckor sedan besökte hon X3M och spelade då också låten Out Of Mind live. Den 25 mars spelar hon på Tavastia i Helsingfors. Läs om hennes första besök i Finland här.

David Guetta ft. Skylar Grey / Shot Me Down

Låtar som denna brukar dela lyssnare I två läger. En del älskar att det görs versioner på låtar de redan känner till och älskar, andra tycker att man totalförstör originalet. Frågan är väl ifall det behövs flera versioner av låten Bang Bang (My Baby Shot Me Down)? Den släpptes redan år 1966 av Cher och i och med filmen Kill Bill lyftes Nancy Sinatras version av låten tillbaka på spellistorna. Den förekommer också i filmen Zodiac från 2007 och i den senaste säsongen av Netflix-serien Lilyhammer. Här är den nu i David Guettas tolkning.

Kartellen & Syster Sol / Fallen Ängel

Kritikerhyllade Kartellen släpper tredje singeln Fallen Ängel från skivan Ånger & Kamp Del 2. Syster Sol som sjunger refrängen är känd som soloartist och har också samarbetat med bland andra Cleo. I låten rappar Sebbe Staxx samhällsreflektioner kring fördelningen av resurser mellan världens fattiga och rika.

Faråker / Sista Fajten

Sista Fajten är en singel från kommande debutalbumet Början På Slutet. I musikvideon visas sketcherna och råmaterialet för skivkonvolutet, gjort av Björn Atdax, en av herrarna bakom Cheap Monday-dödskallen. Namnet Faråker kommer från artistens hemort Faråkra i Blekinge.