Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tonåringar har rätt till uppfostran

Uppdaterad 21.08.2014 10:12.
Unga personers ben.

Det är inte alltid trevligt att vara förälder till en tonåring men de är faktiskt fortfarande barn, påminner Pia Sundell vid Barnavårdsföreningen. Barn ska få kräva att deras föräldrar sätter gränser, säger hon.

Härom veckan kunde YLE Nyheter rapportera att socialarbetare i Huvudstadsregionen reagerat på att allt fler föräldrar från alldeles vanliga familjer, där föräldrarna har jobb och inkomst och där inga drogproblem förekommer har bett socialmyndigheterna ingripa, eftersom familjens tonåringar är för besvärliga.

Pia Sundell vid Barnavårdsföreningen i Helsingfors hör till dem som delat artikeln om föräldrarna som önskar att socialen och barnskyddet skulle ta hand om deras jobbiga tonåringar.

- Det är jobbigt att vara tonårsförälder, men föräldrar är skyldiga att sätta gränser för sina barn. Att gå i skola är barnens jobb och om tonåringarna inte vill gå till sitt jobb måste föräldrarna kanske köra dem till skolan, eller börja övervaka dem.

Det kan kännas besvärligt och trist när tonåringen är besviken eller arg på en, men det är föräldrars uppgift stå emot vreden och vara trygga, säger Sundell.

Föräldrarna måste också släppa taget om en idealbild av tonåringen, han eller hon söker sin egen identitet och vill kanske inte alls utbilda sig i den riktning som behagar familjen. Det måste föräldrarna acceptera, säger Sundell. Regelbrott är däremot inte acceptabla.

- Att leta efter vem man är måste vara okej, det kan föräldrarna stöda. Men det är inte okej att röka eller dricka när man är minderårig, eller att gå på föräldrafria övernattningar. Där måste man vara tydlig som förälder.

För den som vill börja med regler är fasta hemkomsttider under veckodagar och helger en bra början, säger hon.

Sundell vill ge alla föräldrar rådet att våga vara vuxna, men också att tydligt uttrycka till tonåringen att han eller hon är omtyckt, älskad och uppskattad trots finnar och dåligt humör.

- Man måste säga "vi tycker om dig" men också "vi tycker inte om det du gör när du bryter mot de regler vi satt upp".

Läs också: Omhänderta min tonåring