Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obs frågar: Är du för eller emot sanktioner?

Från 2014
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.

Hela västvärlden enas i protest mot Rysslands agerande i Ukraina. Det är oacceptabelt att Ryssland löser dispyter med väpnade styrkor och annektering. Men har det någon betydelse för Putin vad västvärlden anser?

Tarja Cronberg.
Bildtext Tarja Cronberg
Bild: tarjacronberg.fi

Det verkar inte så. Vad vapenskrammel och muskeluppvisningar beträffar verkar EU stå ganska maktlös mot Rysslands stormaktskonster.

marcus rantala
Bildtext Marcus Rantala
Bild: Yle

”Pengar brukar vara en bra fredsförhandlare” sade utrikeshandelsminister Alexander Stubb (Saml) i måndags, men frågan är hur långt EU kan gå om sanktioner leder till stora förluster för medlemsländerna.

Annika Lapintie
Bildtext Annika Lapintie
Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen

Bland dem verkar Finland höra till förlorarna. Ryssland är en viktig handelspartner för Finland som årligen handlar med ca 16 miljarder euro. Eventuellt skulle livsmedelsindustrin och skogs- och energiindustrin drabbas värst.

Spotlight
Bildtext Wille Rydman
Bild: YLE

Fast är det ens acceptabelt att tänka på sitt eget lands ekonomi när det handlar om så stora saker som världsfred, demokrati och gemensamma spelregler i världen?

Västvärlden bör ju visa för Ryssland att man inte kan husera i sina grannländer utan konsekvenser. Också för Finland är det viktigt att den här saken blir klar en gång för alla. Så att vi kan vara säkra på att det inte blir vapenskrammel även vid vår långa gräns någon dag.

Frågan om sanktioner är oerhört komplicerad, vi vill gärna veta också din åsikt.

Kommentera under artikeln och delta även i Obs debatt på torsdag kl. 19.55-20.30 tillsammans med Tarja Cronberg (Grön), Annika Lapintie (VF), Marcus Rantala (SFP) och Wille Rydman (Saml). Freddi Wahlström är debattledare.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln