Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Du får spela i det bruna laget"

Från 2014
Uppdaterad 18.03.2014 16:15.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Pi Thanu från Thailand och Quacey Nelson från Guyana i Sydamerika studerar på YA i Vasa och ska bli husbyggare. Nelson kom till Finland för tre år sedan och Pi Thanu har varit här i sex år. Båda två har fått höra rasistiska kommentarer sedan de kom hit.

- Det är ingen som har sagt något direkt till mig men jag har hört kommentarer om min hudfärg bakom min rygg, säger Quacey som har vänner med utländsk bakgrund som också har råkat ut för rasistiska kommentarer. Det gör ont när man hör rasistiska kommentarer, även om de inte är riktade mot en själv, konstaterar han.

Pi Thanu berättar om hur någon har sagt åt honom att hen inte tycker om utlänningar och om hur skolkamraterna på rasterna i skolan där han tidigare gick, delade in dem i ett vitt lag och i ett brunt lag.

- Hemma i Thailand skiljer man inte åt folk på det där sättet, säger Pi Thanu. Man får spela tillsammans och ha roligt tillsammans, alla behandlas lika.

Inte så tolerant som de trodde

Både Pi Thanu och Quacey Nelson hade en bild av Finland som ett tolerant land där rasism inte existerar.

- Före jag kom hit tänkte jag att Finland är ett fritt land där får alla göra vad de vill men när jag kom hit så upptäckte jag att så är det inte, säger Pi Thanu.

Före Quacey Nelson började studera sökte han många jobb. Det var en svår upplevelse för honom, han blev snorkigt bemött och han tror själv att det kan ha att göra med hans hudfärg.

– Deras attityd var den samma som om jag nu skulle visa att jag vill inte prata med dig och jag vill inte att du kommer och pratar med mig, förklarar Nelson och skakar lite på huvudet som om han inte kan tro att det är sant att han blivit bemött på ett sådant sätt

Quacey Nelson är trots allt noga med att påpeka att han fortfarande har en bra bild av Finland och att det sist och slutligen är väldigt få som beter sig rasistiskt.