Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Flyttat sommarlov skapar trötthet

Från 2014
Uppdaterad 19.03.2014 12:08.
Salutorget i Åbo
Bildtext Sommarlovet i Åbo är bra som det är, menar rektor Christer Karlsson vid St: Olofsskolan.

Ett flyttat sommarlov innebär tröttare och mer slitna elever menar S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson. Niondeklassaren Shanti Grönholm håller med.

S:t Olofsskolan i Åbo
Programmet är inte längre tillgängligt

Näringsminister Jan Vapaavuoris förslag att flytta sommarlovet tre veckor framåt väcker inte gehör hos rektor Christer Karlsson på S:t Olofsskolan i Åbo.

- Efter en tung vinter så är man relativt sliten, och framförallt orkar eleverna inte koncentrera sig då det börjar bli sommargrader utomhusm, säger Karlsson.

Shanti Grönholm, niondeklassare på Karis svenska högstadium är inne på samma linje som rektor Karlsson.

Bildtext Shanti Grönholm

- Alla skulle bli väldigt skoltrötta och det skulle inte gå att vara i skolan så långt in på sommaren, flera av mina vänner är redan nu skoltrötta.

- Jag skulle inte hellre börja senare i augusti, trots att månaden kan vara varmare än juni. I augusti är man inställd på att det blir höst och på att skolan ska börja, säger Grönholm.

Skola på lördagar?

Christer Karlsson på S:t Olofsskolan tycker att man, om man skulle ändra på något, gärna skulle få börja senare i augusti, men utan att flytta tiden för när sommarlovet inleds.

- Men det är en omöjlighet om man inte jobbar på lördagar under vintern som det var förr i tiden.

Vapaavuoris förslag bygger på att turismen skulle tjäna på ett senarelagt sommarlov, vilket Karlsson nog förstår.

- Jag förstår det här med turismen och att man vill flytta på lovet, men jag ser det inte som relevant att i dagsläget göra någon förändring, säger Karlsson men tycker ändå att det är bra att det förs en diskussion om de olika loven.

Läs också:
Minister Vapaavuori vill flytta sommarlovet
FSL: Det viktigaste är ett långt sommarlov

Mer om ämnet på Yle Arenan