Kreditkortsstölderna ökar
Antalet anmälningar av betalmedelsbedrägerier har fördubblats på sex år. Det framgår ur polisens statistik.
För sex år sedan var siffran under 4000 anmälningar, ifjol just under 8000. Vad beror det här på? Det beror på oss. Vi har blivit bättre på att göra anmälningar. Dels för att det blivit lättare i och med att brottsanmälningarna kan göras smidigt på nätet men också för att det har talats om den här formen av brottslighet under de senaste åren. När det kommer en våg av betalmedelsbedrägerier så lyfts det upp i media.
Antalet brott har också gått upp
Helt svart-vitt är det ändå inte. Vågor av betalningsmedelsbrott kommer och går. Men en klar trend som kan urskiljas är att antalet kortstölder har ökat.
- Gärningsmännen tjuvkikar när man betalar i baren eller tar ut pengar vid bankautomater och efter det stjäls kortet, säger Tero Toivonen på Centralkriminalpolisen. Toivonen berättar att kreditkortsbrott utreds internationellt, därför ingår han i en större grupp utredare på Eu-nivå. Han koordinerar också större samarbetsprojekt som hänför sig till Finland.
Orsaken till just den här formen av betalkortsbrott har ökat är att korten idag börjar vara så pass svåra att missbruka. Chipen i korten är en stor bidragande orsak.
Statistiken berättar mest om aktiviteten, såväl brottslingarnas aktivitet men också polisens och folkets aktivitet.
Hur skyddar du dig?
Håll alltid ditt kort i säkert förvar
Skydda din PIN-kod
Använd kortets begränsningar
Teknisk kapplöpning
De som utför betalmedelsbedrägerier i Finland är oftast utländska ligor. Till exempel s.k. skimming ägnar sig endast ligor åt, för att det behövs så pass avancerad utrustning och ett brett nätverk för att lyckas använda sig av uppgifterna.
- Vanliga medborgare har inte möjlighet att syssla med det här, säger Toivonen. I takt med att polisen kommer tekniska lösningar, som gör det möjligt att till exempel kopiera magnetremsan på ett kort, på spåren och avslöjar metoderna så hittar brottslingarna på nya metoder.
- Det är en teknisk kapplöpning bland ligorna, säger Toivonen.
Trots att betalmedelsbedrägerier är en miljard business i Europa så lugnar Tero Toivonen ändå folket med att för varje köpt 100 euro så utgör 3 cent förlusten för betalmedelsbrott.
Skumma transaktioner gör att systemet blinkar rött
Jukka Ruotsalainen, direktör på Nets (tidigare Luottokunta), säger att de följer med de finska kreditkortens aktivitet och köp 24 timmar i dygnet, sju dagar i veckan.
Ruotsalainen kan förstås inte gå in i detalj hur deras system fungerar och exakt vid hurudana tillfällen deras system meddelar suspekta köp.
- Om det uppstår en transaktion på ett kreditkort i Finland klockan 16 och klockan 19 registreras en transaktion eller köp i Amerika, så är det något konstigt på gångs, säger Ruotsalainen.
Vad gör ni om det uppdagas skum aktivitet för ett kreditkort?
I första hand är vi i kontakt med kortets ägare. Den första kontakten sker via sms som kunden med en knapptryckning kan försäkra att det är hon eller han som gjort inköpet. Om inget hörs, är ett telefonsamtal nästa steg.
Vad händer om ni inte får tag på kunden?
- Om det finns en väldigt stor risk att kortet eller kortuppgifterna är i fel händer så kan vi spärra kortet. Men det sker först efter noga övervägande och bedömning av situationen. Folk använder till exempel sina kort utomlands hela tiden, på arbets- och under semesterresor.
Kortets ägare är alltid skyddad. Om man agerat noggrant så uppstår det inte förluster för kunden, försäkrar Ruotsalainen.