Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kärlekstips från Gunvor

Från 2014
hjärtevänner, Gunvor Enbergs och Briger Sjödals första dejt på Borgbacken, avsnitt 8
Bildtext Gunvor Enbergs och Briger Sjödals första dejt på Borgbacken. Tyvärr var han inte rätt man.

Enligt en webbenkät spelar kärlek mindre roll ju äldre du blir. Kan det verkligen stämma? Vi pratade med pensionären Gunvor, och bad samtidigt att få lite tips på hur vi blir lyckligare. Hon borde ju ha koll, tycker vi.

Vad gör en människa lycklig? Det här har man försökt ta reda på med hjälp av en webbenkät. En yngre grupp människor och en äldre dito fick lista olika saker som gör dem lyckliga.

Enkäten visar att en stor andel unga prioriterar kärlek, medan åldringarna inte riktigt håller med på den punkten. De tycker istället att hälsan är viktigare.

Som ung kanske man tar sin hälsa för givet, men att kärleken skulle bli mindre viktig när man blir gammal, det känns ändå lite konstigt.

Vi kontaktade Gunvor Enberg, kvinnan som stal många hjärtan i tv-serien Hjärtevänner som gick på Yle Fem förra året. I Hjärtevänner sökte äldre personer kärlek, och Gunvor poängterade ofta hur viktigt det är att ha kärlek i sitt liv också på äldre dagar.

Störst av dem är kärleken

Gunvor hittade inte sin sanna kärlek i tv-serien, utan är fortfarande på jakt. Ifall hon hade svarat på enkäten skulle nog kärleken vunnit över hälsan. Hon har tidigare varit gift, och när hennes man dog skaffade hon sig en annan man som hon var ihop med i tolv år.

Hjärtevänner, Gunvor Enberg och Ossian Enkvist träffas i romantiska Fiskars med hopp om en ny Hjärtevän,avsnitt 2,
Bildtext Gunvor på dejt i Hjärtevänner.

Många säger att man blir lycklig först som äldre – vad tycker du?

- När jag hade min andra man så sade sådana fruar som fortfarande var gifta med sina män och var lika gamla som jag, att de nog tror att man blir lyckligare under det andra äktenskapet. Det understöder inte jag. Nog var jag lycklig i det andra äktenskapet också, men jag saknade min första man som jag hade levt med i trettio år väldigt mycket.

Kan man inte bli lycklig utan kärlek?

- Nej, det tror jag inte. Fast man skulle ha hur god hälsa som helst, så misstänker jag att det inte skulle gå. Störst av dem är kärleken, står det väl i Bibeln.

Men om man annars är ganska nöjd med sitt liv och allt annat man har, så kan man väl vara lycklig på det sättet också?

- Ja, man får väl lov att vara det. Jag försöker göra det bästa av livet. Jag är aldrig hemma och jag hinner aldrig städa. Men jag har ingen man i mitt liv, och det saknar jag något förfärligt.

Du ska vara nöjd

Gunvor är inte den som sätter sig ner och gråter över att hon är ensam. Istället går hon ut och letar reda på sällskap. Hon har heller inte haft någon magisk ålder för när hon var som absolut lyckligast.

- Jag har varit en lycklig person i hela mitt liv. Jag har i alla tider, säkert sedan jag fyllde 50 år, dagligen sagt att jag är så glad att jag haft ett underbart liv och att jag är färdig att dö fast imorgon, för jag har fått leva lycklig.

Har du något råd till en ung person som ännu inte hittat receptet på lycka?

- Nöjsamhet. Man ska vara nöjd med det man har. Man ska inte gå omkring och grubbla över det man inte har.

Tack för de kloka råden Gunvor. Nu ska vi gå ut och vara nöjda.