Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Starka reaktioner på Putins tal

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bildtext William Hauge
Bild: EPA/JASON SZENES

Flera länder fördömer Rysslands agerande. Att Krim skulle integreras i Ryssland beskådas inte med blida ögon och nya sanktioner kan bli aktuella.

Den brittiska utrikesministern Willaim Hague beklagar att president Vladimir Putin har valt att isolera Ryssland. Hague säger att Putins annektering av den ukrainska Krim-halvön innebär att han förvägrar ryssarna att delta i det internationella samfundet och internationella organisationer. Det finns en allvarlig fara för att en provokation på annat håll i Ukraina kan bli en ursäkt för en ny militär uppladdning, sade utrikesminister Hague idag i London.

Storbritannien avbryter all militär export till Ryssland, och allt militärt samarbete med landet.

Även USA:s vice president Joe Biden riktar hård kritik mot Putin. Biden sade att Rysslands agerande helt enkelt är att sno åt sig land. Enligt honom överväger USA att flytta amerikanska styrkor till Baltikum för att garantera att Nato-allierade länder försvaras mot rysk agression.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har diskuterat läget med den amerikanske presidenten Barack Obama per telefon i dag. De var båda överens om att Rysslands annektering av Krim är ett oacceptabelt slag mot Ukrainas territoriella integritet.

Också den franske presidenten François Hollande fördömer Putins beslut. Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius uttalade sig om att landet kan komma att skjuta upp leveransen av två hangarfartyg till ryska marinen. Fartygen är värda 1,2 miljarder euro.

Den ukrainska regeringen i Kiev erkänner inte avtalet som idag har undertecknats i Moskva om att göra Krim till en del av Ryssland.

Avtalet och president Putins kommentarer har ingenting att göra med lag, demokrati eller sunt förnuft. Det visar bara att Ryssland utgör ett hot mot den internationella säkerheten, meddelar det ukrainska utrikesministeriet.

Börshandeln i New York har idag visat uppåtgående kurser efter att marknaden har reagerat med lättnad på Putins tal idag.

Putin sade att Ryssland inte har för avsikt att ytterligare dela upp Ukraina eller att att beslagna nya områden i Ukraina.