Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hanna Smith: Nu får vi vänta på Ukrainas drag

Från 2014
Uppdaterad 18.03.2014 23:33.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Intervju med rysslandskännaren Hanna Smith - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På tisdag kom Rysslands reaktion på folkomröstningen på Krimhalvön. Halvön är en del av Ryssland och det har den alltid varit, perioden under Ukraina var bara en historisk avvikelse, sa Putin i ett tal inför den ryska duman. Rysslandsforskaren Hanna Smith på Alexandersinstitutet tror att Ukraina kan ha störst möjlighet att pressa Ryssland.

-Putins tal förklarade nu för alla, både för ryssar och för västvärlden, att Krim och Sevastopol nu är en del av Ryssland. Det var väntat att Ryssland skulle förklara vad man vill med Krim någon gång den här veckan, men det var en liten överraskning att det här talet kom redan i dag, säger Hanna Smith.

Vad tror du att händer nu?

-Efter folkomröstningen på Krim så har alla väntat på Rysslands reaktion. Nu får vi vänta och se vad Ukraina kommer att göra. Det handlar ju inte bara om stormaktspolitik mellan Ryssland och väst, utan det handlar ju också om Ukraina som har blivit av med en del av sitt territorium.

Putin sa också att Ryssland inte vill dela Ukraina, vad tror du han menade med det?

-Under talet var Putin mycket noga med att påpeka att Krim aldrig har varit ukrainskt. Halvön är en del av Ryssland och det har den alltid varit, perioden under Ukraina var bara en historisk anomali. Putin anser därför inte att Ryssland nu har delat Ukraina. Kanske Putin menar att Ryssland inte tänker ställa till med mer problem för Ukraina.

Tror du att det här kommer att lugna situationen i östra Ukraina?

-Inte nödvändigtvis, för Putin sa också att Ukraina och Ryssland är en enhet. Man kan ju tolka det som att Putin planerar att ta hela Ukraina. Putin lämnade flera frågor öppna, så man får gissa sig till vad Ryssland kommer att göra.

Vad kan Estland, med en egen stor rysk minoritet, dra för slutsatser av Putins tal?

-Jag tror att alla länder med stor rysk minoritet måste tänka på vad det betyder när Putin säger att Moskva kommer att skydda alla ryskspråkiga.

Hur tror du att den här processen har påverkat Rysslands roll internationellt?

-Kreml verkar tycka att det här bara stärker Ryssland. Men troligen får det som sker nu många långsiktiga konsekvenser, och gör samarbetet svårt.

Tror du att EU:s och USA:s sanktioner får någon effekt?

-Knappast. När det gäller en eventuell uteslutning ur G8-gruppen med de viktigaste industriländerna så har Ryssland redan länge ansett att den egentliga makten finns hos en betydligt större grupp, den så kallade G20-gruppen. Däremot kunde man tänka sig att Ukraina har makt att såra Ryssland, till exempel genom att införa ett visumtvång för ryssar.

Diskussion om artikeln