Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kioskförslag ska beredas på nytt

Från 2014
Grillkiosk i Främre Tölö.
Bildtext Kioskverksamheten i Helsingfors ska nu konkurrensutsättas vilket oroar företagarna.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Helsingfors stad vill konkurrensutsätta all kisoksverksamhet, se över de rörliga kioskerna och komma åt olovliga kiosker. Det här är kärnan i ett förslag som nämnden för allmänna arbeten ska ta ställning till. På grund av oklarheter ska ärendet ändå beredas på nytt. Det fattade nämnden beslut om i dag tisdag.

- Det råder så mycket oklarheter och motsättningar i den här frågan att vi inte ännu kan fatta ett beslut, säger nämndens ordförande Jarmo Nieminen (Saml).

Då nämnden nu väljer att återremittera frågan för ytterligare beredning kräver man att stadens näringslivsservice ska komma med ett utlåtande och att det blir klarhet i hur många kiosker en företagare kan hyra samtidigt. Dessutom önskar nämnden klarhet i uthyrningstiden för rörliga kiosker.

Kioskföretagare oroade

Kioskföretagarna hyr nu sina platser av staden, men äger själva kiosken, det vill säga fastigheten eller den rullande kärran. Ordföranden för Helsingfors Gatuköksföretagare Antti Virtapuro sade för några veckor sedan till Yle Huvudstadsregionen att en ändring av systemet oroar honom.

- Många företagare har byggt upp sina gatukök och sin kundkrets i många år. Staden borde först erbjuda platserna till dem, och ifall de vill sluta kan man öppna upp platsen för en anbudstävling, sade han då.

Nieminen säger att en orsak till att frågan nu ska beredas på nytt är att man vill undvika en liknande situation som uteserveringarna stått inför. Stadens nya direktiv för uteserveringarna har fått mycket kritik och efter ett hot om bojkott av krögarna gick staden med på att luckra upp direktiven.

- Det vi nu bestämmer om kioskerna gäller i tio år och därför måste vi vara noggranna, säger Nieminen.

Nieminen säger ändå att nämnden kommer att fatta beslut om det här under våren.

Läs också:

Hela havet stormar för gatuköken