Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Framtidstro och död

Från 2014
Uppdaterad 19.03.2014 07:37.
Bildtext En anonym dam bakom sin slöja.
Bild: Kerstin Kronvall

På Krim växlar stämningarna snabbt just nu. På vissa håll är halvön idyllisk som ett vykort och på andra som tagen ur en obehaglig film.

Den som åker mot sydost från huvudstaden Simferopol ser avsevärt mindre av krigsmaskineriet än den som åker norrut eller mot väster. Längs vägen till staden Feodosia mötte jag i går bara en handfull militärfordon.

Bild: Kerstin Kronvall

Idyllisk landsbygd

Vägen går genom ett landskap som ser ut att ha legat oförändrat i hundratals år. Herdarna som vaktar sina kor, får eller getter har moderna kläder men vyn är urgammal.

Krim.
Bild: Kerstiv Kronvall

Krim har gott om god odlingsjord men dessvärre är stora områden dåligt skötta. Det hänger ihop med egendomskonflikter och dålig lönsamhet. Också inne i Feodosia påminns man om de ekonomiska svårigheterna. Den förr så livliga industristaden lever numera nästan helt på turism och bara metallskroteriet vittnar om att här förr fanns tung industri.

Vid strandpromenaden går en dam och deklamerar dikter för sig själv. Hon säger att den här dagen är avgörande för hur framtiden ska te sig. Om man i dag möter goda människor blir allt bra.

- Jag mötte er. Ni är journalist, det är ett heligt yrke. Därför vet jag att vi står inför ljusa tider, säger damen som inte vill berätta vad hon heter och vill bli fotograferad med en halsduk som döljer en del av ansiktet.

Höga förväntningar

Vera Hirnaja vid sitt torgstånd
Bildtext Vera Hirnaja vid sitt torgstånd.
Bild: Kerstin Kronvall

Här på Krim talar man om ”säsongen” då man avser turismen. Säsongen är det man lever på. En man säger att bara sådana människor som kan supa på rätt sätt klarar säsongen. Under säsongen hinner man nämligen inte dricka någon sprit alls och därför kan man under andra tider av året dricka ett par dagar efter varandra.

Vera Hirnaja som säljer souvenirer håller inte alls med den här mannen. Vera arbetar året runt och hon är mycket nöjd.

- Årets säsong kommer att bli fin. Hit kommer folk från Ryssland och Vitryssland. Och från Ukraina kommer de att komma, de har ju släktingar här.

Den hoppfulla och soliga stämningen i Feodosia får sin totala kontrast i det blåsiga och soliga landskapet i utkanten av Simferopol.

Trebarnspappa hittades mördad

Bild: Kerstin Kronvall

En stor begravning pågår. Den döde är Resjat Ahmedov som i söndags hittades mördad. Resjat var pappa till tre små barn, de äldre är fem och två år gamla, den yngsta bara tio veckor.

Några kvinnor berättar att Resjat hade gått hemifrån för att anmäla sig som frivillig till den ukrainska militären. Några timmar senare satt hans fru hemma och tittade på en direktsändning från en demonstration i Simferopol då hon plötsligt i bild såg hur två främmande män ledde iväg Resjat. Hon försökte ringa honom men fick inget svar.

Tio dagar senare hittades Resjat mördad och misshandlad och nu har hundratals krimtatarer mött upp till begravningen. Några kvinnor säger att de alls inte kände den döde men att de kom för att visa sin medkänsla.

Hämndlystnad i luften

Massor av män följer Resjats bår till graven medan kvinnorna väntar vid begravningsplatsens grind. På parkeringsplatsen utanför står unga män i små grupper och talar. Många av dem bär helskägg och jag ser att många är beväpnade med pistoler.

Bild: Kerstin Kronvall

Ett dödsfall av det här slaget kan leda till våld också om ingen vet vem det var som mördade Resjat Ahmedov. Därför går äldre män omkring och uppmanar till sans och besinning.

- Det är bra att man högaktar äldre i vår kultur, säger en av dem, då kan vi övertala de unga brushuvudena att hejda sig.

Samtidigt finns det andra äldre som talar om den här dagen som en vändpunkt i krimtatarernas historia. Krimtatarerna vill inte att Krim ska höra till Ryssland.