Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA kan avlyssna alla samtal i ett land efteråt

Från 2014
Uppdaterad 19.03.2014 07:23.
NSA:s högkvarter i Fort Meade i Maryland
Bildtext NSA:s huvudkontor i Maryland, USA.
Bild: Jim Lo Scaldo / EPA

USA kan lagra 100 % av telefonsamtalen i ett land och avlyssna dem efteråt. Systemen kallas RETRO och MYSTIC.

Tidningen Washington Post uppger att USAs nationella säkerhetstjänst NSA har utvecklat metoder som gör det möjligt att lagra alla telefonsamtal i ett land och att avlyssna dem efteråt.

Washington Post stöder sig på uppgifter från amerikanen Edward Snowden som for iväg med hundratusentals hemliga dokument från NSA ifjol våras.

NSA har utvecklat verktyg som kallas MYSTIC och RETRO. De gör det möjligt att lagra miljarder telefonsamtal i upp till en månad och att lyssna på dem efteråt vid behov.

En av dem som övervakar programmen jämför dem med en tidsmaskin som kan återge rösterna från vilket samtal som helst utan att personen behöver identifieras i förväg för övervakning.

Avlyssningsprogrammet MYSTIC har använts sedan år 2009 och RETRO kunde användas mot utländska makter från och med år 2011.

Tidningen skriver att den på NSAs begäran undanhåller detaljerna om ett land där tekniken har använts för att det ifrågavarande landet inte ska avslöjas.

NSA fördömer läckorna

NSA vill inte förneka eller bekräfta uppgifterna men den fördömer det senaste avslöjandet i ett kort uttalande, där man konstaterar att dylika läckor kan äventyra USAs nationella säkerhet.

Vita husets talesman Jay Carney försäkrar att NSA opererar lagligt och under oberoende övervakning.

Han understryker att president Barack Obama har föreslagit reformer av NSAs globala elektroniska övervakning och hur information lagras i USA.

Nya avslöjanden på kommande

Jameel Jaffer vid det amerikanska förbundet för medborgarrättigheter ACLU, anser att uppgifterna är förskräckande.

-NSA har alltid velat banda allting och nu har den den kapacitet att göra det, säger Jaffer.

-Frågan är om det finns politisk vilja att begränsa NSAs verksamhet, om vi har politisk vilja att skydda våra demokratiska rättigheter, tillägger Jaffer

ACLU befarar att NSAs förbättrade tekniska möjligheter leder till att avlyssningsprogrammen utvidgas världen över under de kommande åren.

Edward Snowden hotade igår med mer sensationella avslöjanden. Han sa i ett bandat tal att en del av NSAs viktigaste hemligheter inte ännu har avslöjats och att nya reportage är på kommande.

Läs mer på WP