Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wärtsilä säger upp 142 personer, de flesta i Vasa

Uppdaterad 19.03.2014 17:15.
Programmet är inte längre tillgängligt

Wärtsiläs samarbetsförhandlingar i Finland som inleddes den 29 januari har avslutats. Målsättningen med förhandlingarna var att minska antalet arbetstillfällen i Finland med 200. Resultatet blev att antalet fasta arbetstillfällen minskar med 142.

- Det här känns väldigt fel eftersom Wärtsilä går bra och visar vinst, säger Ralf Holmlund, huvudförtroendeman för tjänstemän och högre tjänstemän vid Wärtsilä i Vasa.

- Vi kommer att besvära oss mot det här. Vi kan inte godkänna att folk sägs upp när bolaget går bra, säger Matti Latvakoski, huvudförtroendeman för arbetare vid Wärtsilä i Vasa

Nu hotar facket med åtgärder och det kan gå så långt som till rätten. Risken är också överhängande att personalen marscherar ut inom de närmaste dagarna.

Anställda får stöd

I slutet av december 2013 hade Wärtsilä 3776 anställda i Finland. Största delen av de nu aktuella uppsägningarna kommer att ske i Vasa och slutföras före slutet av maj.

Personer som lämnar Wärtsilä som en följd av samarbetsförhandlingarna kommer att erbjudas stöd och hjälp med att hitta nya jobb.

Säger upp för att effektivera

Nedskärningarna i Finland är en del av Wärtsiläkoncernens effektiveringsprogram som inleddes i januari för att säkerställa framtida lönsamhet och konkurrenskraft. Programmets målsättning på årliga inbesparningar om 60 miljoner euro väntas leda till friställning av ca 1000 anställda globalt.

Förhandlingar och åtgärder som gäller personalminskningar fortgår enligt plan i övriga berörda länder.