Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Proryska styrkor intog flottbas - Ukraina drar sig tillbaka

Från 2014
Uppdaterad 19.03.2014 23:12.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Jubel då ukrainsk flottbas stormas - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den ukrainska flottans högkvarter på Krimhalvön har intagits av Moskvatrogen milis som har bytt ut den ukrainska flaggan mot ryska flaggor. Enligt nyhetsbyrån AFP stormades ytterligare en flottbas senare under dagen.

Den proryska milisen har fört bort den ukrainska befälhavaren från flottans högkvarter, som ligger i Sevastópol.

Senare under dagen sågs ungefär 50 soldater lämna basen Novoozerne medan ryska soldater höll vakt.

Ukrainas tjänstförrättande försvarsminister Ihor Tenyukh har brådskande skickats till Krim. Enligt ryska Interfax kommer Krimledningen inte att tillåta Kievs utsända att anlända till Krim.

Den brittiska premiärministern David Cameron vill att Ryssland permanent bör uteslutas ur G8-gruppen för åtta stora industrialiserade ekonomier, om Ryssland tar nya steg i Ukraina. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier kräver att OSSE bör kunna skicka observatörer till Ukraina. Steinmeier säger att han har meddelat sin ryska kollega Sergej Lavrov att OSSE inom ett dygn bör få ett mandat för uppdraget.

Drar sig tillbaka

Ukrainas regering planerar nu att dra tillbaka sina trupper från Krim, uppger nyhetsbyrån AFP. Enligt nyhetsbyrån planerar Ukraina också en evakuering av sina medborgare på halvön. Samtidigt ökar Ryssland på sin närvaro på Krimhalvön.

Ukraina har tidigare sagt att man inte kommer att dra bort sina styrkor från Krim och gav på tisdagen sina 20 000 militärer på Krim order att vid behov skjuta tillbaka. Moskva har uppmanat de ukrainska militärerna på Krim att antingen byta sida till Ryssland eller lämna halvön.

Den ukrainska säkerhetschefen Andrij Parubij sade i ett tv-framträddande att Ukraina ber FN om hjälp och önskar att de ska erkänna Krim som en demilitariserad zon. Vidare meddelade han att Ukraina kommer att införa visumregler för ryssar.

Samtidigt planerar Ukraina militärövningar tillsammans med USA och Storbritannien, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det amerikanska krigsfartyget Truxtun har idag inlett en militärövning i Svarta havet tillsammans med de bulgariska och rumänska flottorna.