Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vem har rätt till en värdig död?

Från 2014
Uppdaterad 10.12.2015 15:10.
Spotlight

Trots att Finland i åratal haft principer och rekommendationer för vård i livets slutskede så fungerar det inte. Läkarna är oroade för att man håller döende patienter liggande på bädd- och sjukavdelningar utan att beakta att de närmar sig livets slut.

Spotlight
Bildtext Kampanjbild - ge en värdig död

Kampanjen - ge en värdig död i gåva, som samlar in pengar för utbildning inom terminalvård - blev nånting helt annat - en vädjan för ett medborgarinitiativ. Läkarna som står i spetsen för kampanjen vill få till stånd en terminallag som definierar rätten till en värdig död.

Protester mot kampanjen

Även protester mot kampanjen dyker upp. Specialläkare Gustaf Molander tycker att man med kampanjbilder på unga döende, styr bort uppmärksamheten från den stora gruppen, de äldre, som lider mest just nu. Det är inte alltför ovanligt att äldre jämt och ständigt flyttas fram och tillbaks mellan sjukhus och åldringshem. Det förekommer fall där åldringen dör i ambulansen under transporten från en avdelning till en annan, påpekar Gustaf Molander.

"Jag är fortfarande rädd"

Trots att Tuula Touhonen har fått en remiss till en dagavdelning på ett terminalhem är hon rädd. Hon är rädd för att hon i det sista skedet , till exempel på grund av nån annan sjukdom, inte får komma till terminalavdelningen utan hamnar in på något annat sjukhus.

- Jag är rädd för att jag på grund av utrymmesbristen på sjukhuset hittar mig själv inklämd i ett tvättrum utan hjälp och med grym värk, säger Tuula Touhunen.

Terminallag istället för lag om eutanasi

Eero Vuorinen, specialläkare i regionen kring Kotka och Kouvola, är oroad för att initiativtagandet i riksdagen kring en eutanasilag kommer för fort. Enligt Vuorinen kan vi inte ens kan tala om eutanasi före vi har fått en lag som ger oss rätt till en värdig död.

Vuorinen får stöd av den sittande omsorgsministern Susanna Vuorinen, som även hon anser att vi behöver klara beslut om vård vid livets slutskede före vi diskuterar eutanasi. Huovinen är själv redo att föra en debatt om eutanasi trots att hon vet att den debatten väcker känslor och redan nu delar både befolkningen och myndigheter.

- Jag har inte ännu själv en klar åsikt om eutanasi, säger omsorgsminister Susanna Huovinen.

Mer om ämnet på Yle Arenan