Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Ukrainakrisen

Från 2014
Ukrainan lippu kuvattuna Venäjän suurlähetystön edessä mielenosoituksessa vuonna 2014.
Bild: EPA/DANIEL NAUPOLD

Krisen i Ukraina började med demonstrationer den 23 november 2013, då Ukrainas president Viktor Janukovitj två dagar tidigare inte skrev på kontraktet med EU han förhandlat ett år för att få fram. Sedan dess har situationen bara försämrats, och Rysslands invasion av Krim gör inte saken bättre.

Hela krisen började med en kamp mellan EU och Ryssland om vem Ukraina skulle göra mer intimt ekonomiskt samarbete med. Ukraina valde Ryssland, och då började en stor del av Ukrainas befolkning protestera på självständighetstorget i Kiev. Cirka 60 personer har dött sedan krisen började. Det att Ukrainas ledning ställer upp krypskyttar på taken för att slakta demonstranterna är ett väldigt fegt steg för dem.

Rysslands invasion

Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitj är för tillfället på flykt i Ryssland efter demonstra-tionerna började, och har skrivit om att få militär hjälp från Ryssland för att lösa upp krisen. Då Janukovitj avsattes tog en ny europavänlig regering över makten.

Ryssland reagerade på detta genom att skicka trupper till Krim, där Ryssland har en militärbas enligt ett avtal med Ukraina. Genom att Ryssland ”invaderade” Krim har de begått ett alvarligt brott mot folkrätt och internationella avtal, eftersom Krim hör till Ukraina. Ockupationen togs ändå positivt emot på Krim, eftersom majoriteten där är ryssar. Det är väl inte så konstigt att ryssarna gillar att Ryssland ockuperar, eller?

Omvärlden

USA och EU fördömer Ryssland efter att Ryssland invaderade Krim. Flera länder hotar med sanktioner om Ryssland inte backar undan, men Putin har sin egen vilja han vill få genom. Med folkomröstningen på Krim är det en stor sannolikhet att Ryssland kommer att införliva Krim med Ryssland.

Putin hävdar ändå att invaderingen var på grund av att Ryssland har skyldigheten att försvara ryska medborgare, var de än befinner sig. Putin säger också att Ryssland har rätt att ingripa i Ukraina, och ta till de medel som behövs, men hoppas att han inte behöver ta till med våld. Det kan ändå bara vara en falsk orsak till Rysslands ockupation.

Företag som har affärer med Ryssland kan få svåra tider på grund av den här krisen. Detta påverkar Finland mycket, eftersom Ryssland är en av våra största export- och importkällor.

Denna kris kan vara den största i Europa efter Kalla Kriget.

Andreas Schröder
Katedralskolan i Åbo

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Yle Nyhetsskolan. En del av uppgifterna kan vara föråldrade eftersom texten har skrivits för en tid sedan inom ramen för en gymnasiekurs. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.