Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU och Finland vill öka hjälpen till Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 19.03.2014 17:24.
Bild: Lehtikuva

EU vill öka hjälpen till Ukraina för att försöka undvika ytterligare samhällsoro.

Ekonomikommissionär Olli Rehn säger att EU-kommissionen är beredd att låna ytterligare en miljard euro till Ukraina. Ett villkor är att Ukraina fortsätter förhandla med EU-kommissionen och med Internationella valutafonden IMF om hur man ska lyckas stabilisera landets ekonomi.

Ministerrådet ska ge grönt ljus inom några veckor.

Nya sanktioner

EU överväger också att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland. Saken ska diskuteras under morgondagens toppmöte, säger statsminister Jyrki Katainen (Saml) som hördes av riksdagens stora utskott idag.

Sanktionerna ska riktas mot ryska och ukrainska tjänstemän. Personerna får inte resa inom EU och de kan inte heller använda sina penningtillgångar som finns inom EU-området.

Enligt Katainen är det meningen att EU utvidgar sanktionerna stegvis.

Samarbetsavtal på gång

Finland är också redo att skriva under ett samarbetsavtal mellan EU och Ukraina. Det var den avsatte ukrainske presidenten Viktor Janukovytj vägran att skriva under samarbetsavtalet som ledde till oroligheterna i Ukraina.

I dag gav regeringen och president Sauli Niinistö statsminister Jyrki Katainen fullmakt att skriva under ett avtal med Ukraina vid EU:s toppmöte på fredag.

Det är en symbolisk gest från EU:s sida att de politiska delarna av samarbetsavtalet nu skrivs under. Den del av avtalet som handlar om fri handel undertecknas inte ännu.