Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Hennes drömmar och hans ärlighet

Från 2014
Uppdaterad 25.03.2014 16:23.
KÄrlekens irrvägar
Bild: Interfilm

Övervinner kärleken allt? Fyra kanadensiska kvinnor griper chansen och blir upp över öronen kära i män som behandlar dem med respekt, överflödande kärlek och dessutom är romantiska. Sådana män hittar de inte i sin näromgivning.

Alla männen är yngre, fattigare och muslimer från Marocko, Pakistan och Guinea. Resultatet blir några av fyllda av längtan, kärlek, sorg men också svek. Krocken mellan två helt olika kulturer gör att kvinnorna börjar ifrågasätta sitt eget omdöme och männens ärlighet.

Roxanne förälskade sig i 14 år yngre Abdel, en charmig men arbetslös kille med nästan ingen utbildning. Han kommer från en fattig men traditionell marockansk familj. Nu besöker Roxanne Marocko för åttonde gången på två år. Stephanie är förlovad med marockanen Abderrahim, som hon träffade på en webbsida. Hon gillar särskilt hur känslosam han är. Hans pappa är imam och kräver att Stephanie skall konvertera. Men hon bara skrattar och tror att kravet försvinner när de väl bosatt sig i Kanada. Lainie träffade sin ex-man när hon studerade dans i Guinea. Medan hon väntade på honom i Kanada fick Akra ett barn men berättade det inte. Lainie fick av tillfällighet veta det. I stället för att diskutera saken, lämnar han henne utan ett ord. Lainie vägrar att fungera som hans dörr till Kanada och satsar all sin energi på att få honom deporterad tillbaka till Guinea.

Alison har inga tankar på hämnd. Hon är rädd för att hennes tidigare pojkvän skall hitta henne. Hon går igenom kärlekshistorien i sitt huvud om och om igen. Hur hon träffade en utbildad man från Pakistan i Dubai, till natten då han överföll henne och till intervjun med säkerhetspolisen som påstod att han hör till en terroristgrupp. Hon frågar sig ständigt hur hon kunde bli så lurad.

I dokumentären Kärleken irrvägar får vi följa kvinnornas känslomässiga berg- och dalbana, men utan att ta deras parti. Vi får också hör hur Abdel och Akra ser på saken.

Dok: Kärlekens irrvägar (Loving a stranger, Kanada)
Yle Fem torsdag 20.3.2014 kl. 22.00
30 dagar efter sändning på Arenan

Regi: Julia Ivanova
Produktion: Interfilm, 2012